Novi broj Magnuma donosi

Omiljena ljetna aktivnost: 11 savjeta za odabir savršenih tenisica za trčanje

Magazin Magnum je pripremio veliki vodič za kupnju savršenog para tenisica
Ilustracoka
 Profimedia, Alamy

Sunce vas mami na aktivnosti u prirodi, želite početi trčati, ali trebaju vam nove tenisice. Želite najbolji omjer cijene i kvalitete, ali i da su lijepe. Guglali ste, ali nije vam jasno što su supinacija i pronacija. Nema drame, Magnum je pripremio veliki vodič za kupnju savršenog para tenisica. Prvo pitanje je: gdje želite trčati?

Koji je tvoj profil stopala

Profil stopala pojednostavljeno znači - na koji dio stopala stavljate težinu tijela. Kako to doznati? Pogledajte potplat tenisica koje često nosite. Ako su vam tenisice izlizane odmah iza prstiju i na vanjskim rubovima pete, to znači da je profil vašeg stopala neutralan i vaše će stopalo uspješno apsorbirati udarce u površinu. Ako su vam tenisice izlizane na području odmah iza palca i na unutarnjem rubu pete, to znači da vam se stopalo lagano prevrće prema unutra i da ćete tijekom trčanja vjerojatno iskusiti bolove u koljenima. Stručan izraz za takav profil je prekomjerna pronacija i on zahtijeva tenisice koje će kontrolirati kretanje prevrtanja stopala i koje će stopalu dati stabilnost. Ako su vam tenisice izlizane na rubovima stopala iza malog prsta i na vanjskom rubu pete, tada vam se stopalo lagano prevrće prema van prilikom koračanja, što znači da ćete imati teškoća s reduciranjem snage udarca stopala u podlogu. Stručan izraz za takav profil je supinacija i on zahtijeva tenisice koje dobro apsorbiraju udarce i koje će stopalu dati puno fleksibilnosti.

Odaberi površinu za trčanje

Trkači početnici uglavnom misle da je svejedno gdje trče. Tenisice su tenisice, nije to nuklearna znanost, dobre su i za travu i za beton. U pravu su - kad je u pitanju hodanje. Ali za bilo kakav ozbiljniji jogging, baš i ne. Tri su različite površine po kojima se dijele tenisice: urbano (asfalt, beton, kamene ploče...), prirodno (trava, zemlja, kamenje, makadam...) i indoor (trake za trčanje, parketi, gumene podloge, podovi...)

Spari model s podlogom

Za urbano trčanje idealne su lagane i fleksibilne tenisice jer stabiliziraju stopalo i ublažavaju udarac stopala o tvrdu podlogu. Trčanje u prirodi? Pitajte za tenisice s izraženim profilom potplata jer će vam zbog njih stopalo bolje prianjati uz podlogu. Ako trčite u teretani na traci, birajte tenisice s tanjim potplatima koje će vam pomoći da ostvarite bolji kontakt s podlogom.

Žene i muškarci su različiti

Muškarci i žene različito se kreću - žene su zbog širine kukova i nižeg težišta tijela sklone izraženijoj prekomjernoj pronaciji. Ženski modeli tenisica za trčanje prilagođeni su tome, ali ako vam je za oko baš zapao neki muški model, vodite računa o tome da morate kupiti tenisice kakve se preporučuju muškarcima s prekomjernom pronacijom.

Materijali

Ako trčite negdje gdje postoji mogućnost promočivanja zbog kiše ili lokvi vode, svakako kupite tenisice čiji je gornji dio izrađen od vodootpornih materijala. Uvijek birajte sintetičku kožu jer je lakša od prave i pazite da su elementi koji tenisici daju strukturu od termoplastičnog uretana (TPU). Što se tiče srednjeg sloja potplata, vaš odabir ovisi o tome kakav je profil vašeg stopala, odnosno što od tenisica tražite. Primjerice, ako imate supinaciju, birajte potplate čiji srednji sloj čini neka od varijanti etilen-vinil acetat (EVA) pjene. S druge strane, ako trčite po neravnim površinama, kupite tenisice s tankim pločama jer će one zaštititi vaše stopalo.

Uz to, vodite računa o visini pete u odnosu na ostatak potplata. Ako želite tijekom trčanja manje koristiti petu i trčati “kao da ste bosi”, kupite tenisice s razlikom u visini između pete i prstiju od maksimalno 8 milimetara. Za sve ostale, tu su tenisice s razlikom u visini od 10 do 12 milimetara. Teži trkači trebaju tenisice s boljim ublažavanjem udarca stopala o površinu.

Klljučnih šest savjeta za kupovinu tenisica

Tenisice obavezno probajte prije kupnje jer svaki proizvođač drukčije računa veličine

Ako idete probati tenisice, učinite to pred kraj dana jer vam noga tijekom dana otiče pa postoji mogućnost će vam određene tenisice ujutro biti taman, a predvečer male

Vaši prsti trebaju imati mjesta otprilike koliko je velik jedan nokat, dok tenisice sa svake strane trebaju prianjati usko oko noge

Nemojte pretjerano stezati jer ćete tako prekinuti cirkulaciju krvi u stopalu. Neadekvatnu veličinu tenisica nećete “popraviti” jačim stezanjem, radije obujte dva para čarapa (ako ih baš morate kupiti)

Ignorirajte vizualni dojam tenisica, one su tu da trčanje učine ugodnijim za stopalo i smanje mogućnost ozljeda. Kada u tenisicama prijeđete otprilike 600 kilometara, razmislite o kupnji novih.

Tekst je preuzet iz Magnuma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:31