Cijene odojka i janjetine na Dolcu
 Tomislav Krišto / CROPIX
Ekstremna situacija

Odojak skuplji i od janjetine:Zbog afričke svinjske kuge i blagdana cijena skočila na 60kn

Mesari su nam tumačili da je “zbog kuge” cijena skočila uvoznoj svinjetini pa sada “onaj tko cijeni domaću robu može je i više platiti”
Piše: Zlatko ŠimićObjavljeno: 31. prosinac 2019. 12:11

Iako je cijelu prošlu godinu struka upozoravala da će cijena svinjetine i odojaka narasti i više od 50% zbog problema s afričkom svinjskom kugom koja je desetkovala proizvodnju najvećeg svjetskog potrošača Kine, prizor koji smo vidjeli uoči Nove godine na zagrebačkom Dolcu iznenadio je i najveće analitičare kretanja cijena.

Naime, na nekim štandovima cijene za kilogram očišćenog odojka prestigle su i janjetinu, pa se tako kilogram “Zelinskog domaćeg odojka” uoči Silvestrova prodavao za čak 59,99 kuna po kilogramu. Cijena je to za desetak kuna veća od one u trgovačkim centrima.

Ogroman uvoz

Jučer smo na Dolcu pronašli i domaću cresku janjetinu za rekordnih 85 kuna, a prodavači su nam rekli da će sve količine sigurno biti rasprodane. Na samom štandu rekordnog zelinskog odojka mesari su nam tumačili da je “zbog kuge” cijena skočila uvoznoj svinjetini pa sada “onaj tko cijeni domaću robu može je i više platiti”.

Zagreb, 301219.
Trznica Dolac.
Cijene odojka i janjetine na Dolcu.
Na fotografiji: odojak mesnice Habijanec.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Cijene odojka i janjetine na Dolcu
 

I analiza Croatiastočara, strukovnog udruženja koje prati stanje i trendove u proizvodnji mesa i mlijeka, pokazuje da je stanje u domaćem svinjogojstvu alarmantno, te da zadovoljavamo samo 62% domaćih potreba za svinjetinom.

- U zemljama EU zbog poznatih poremećaja na tržištu cijena svinjetine je u proteklih godinu dana bila veća 67%, a tako je i s odojcima. Lani smo uvezli oko 450.000 komada odojaka jer sa svojom proizvodnjom od 800.000 komada u registriranoj djelatnosti kod velikih farmi ne možemo zadovoljiti domaće potrebe. Potpuno je jasno da se moramo okrenuti znatnijem ulaganju u obnovu svinjogojstva u kakvu sada i ulažu Nizozemci koji su uz Dance najveći proizvođači u EU - kaže Branko Bobetić.

Zagreb, 301219.
Trznica Dolac.
Cijene odojka i janjetine na Dolcu.
Na fotografiji: odojak mesnice Meso expert.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Cijene odojka i janjetine na Dolcu
 

Goran Jančo, čelnik Središnjeg saveza udruga svinjogojaca Hrvatske, kaže da proizvođači dugo upozoravaju na alarmantno velik uvoz svinjetine i traže načine za povećanje domaće proizvodnje, ali resorno ministarstvo za njih ima samo vatrogasne mjere.

- Svi znamo da je ovo ekstremna situacija zbog velike potražnje Kineza za svinjetinom, ali ovo je i nama prilika da se upitamo zašto nismo više uložili u našu proizvodnju. Sada, kada bi proizvođači mogli dobro zaraditi, nemamo dovoljne količine ni za domaće tržište, a mogli bismo i izvoziti - kaže Jančo.

On je kao proizvođač odojaka bio vidno iznenađen visokom cijenom domaćih odojaka.

Domaće

- Ja svoje odojke prodajem po 39 kn/kg jer znam da će ovaj skok cijena trajati kratko, dok se veliki proizvođači ne oporave. Sada mi je najvažnije da očuvam naviku svojih kupaca da kupuju domaće i kvalitetno - kaže Jančo.

Zagreb, 301219.
Trznica Dolac.
Cijene odojka i janjetine na Dolcu.
Na fotografiji: odojak mesnice Borosak.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Cijene odojka i janjetine na Dolcu
 

U velikim trgovačkim centrima i ove se godine natječu tko će imati nižu cijenu odojka (34 - 38 kuna) ili janjetine (do 49 kuna). Dakako, riječ je o uvozu iz Nizozemske, Danske, Njemačke, a kod janjetine iz Bugarske, Rumunjske, Makedonije... Na domaćem tržištu veliki dio odojaka koji nisu ni registrirani (ali ne moraju biti dio sivog tržišta) prodaje se na kućnom pragu. Kako je cijena u EU skočila za 64% (65 eura), i domaći su proizvođači digli cijene za oko 30 posto.

Linker
07. svibanj 2021 19:08