Velika inovacija

Od danas možete plaćati Google Payom u hrvatskim trgovinama i na svim Google platformama

Usluga je početno dostupna samo za Android pametne telefone
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Hrvatska je danas postala tek 20. zemlja na svijetu i prva u regiji u kojoj je dostupna usluga beskontaktnog plaćanja pametnim telefonom Google Pay.

Google Pay je usluga kojom se može plaćati na svim prodajnim mjestima koja podržavaju beskontaktno plaćanje; sve što je potrebno je prisloniti pametni telefon na POS terminal, baš kao s bilo kojom beskontaktnom karticom. Za plaćanja iznad 100 kuna potrebno je radi sigurnosti otključati smartphone, dok je za iznose do 100 kuna dovoljno samo probuditi uređaj. Također, moguće je plaćati ovom uslugom i na internetu, na svim mjestima gdje je vidljiva oznaka Pay with Google, kao i na svim platformama Googlea.

Međutim, iako je planirano da se u budućnosti dodaju brojne druge kartice, Google zasad ima suradnju samo s Privrednom bankom Zagreb, stoga će trenutno usluga biti ograničena na vlasnike PBZ-ove kartice Visa Inspire. Doduše, vlasnici te kartice već sada imaju mogućnost plaćanja pametnim telefonom nakon što je unesu u PBZ-ovu aplikaciju. Iz hrvatskoga Googlea ističu da je Google Pay potpuno sigurna usluga plažanja, jer se transakcije tokeniziraju i umjesto stvarnog broja kartice s prodajnim mjestom se dijeli virtualni broj računa te jedinstveni kod koji se mijenja prilikom svake transakcije. U slučaju gubitka uređaja korisnik ga može zaključati i izbrisati preko opcije “Find my Device”, a sama bankovna kartica se ne mora deaktivirati jer njezini podaci nisu ni pohranjeni na telefonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:13