Donesena odluka

Objavljeno koliko poskupljuje plin, Ćorić: 'Neće biti novog dizanja cijene do 2020.'

Cijena plina za kućanstva će od 1. travnja ove godine biti viša za prosječnih 6,9 posto
Ilustracija
 Davor Pongračić / Hanza Media

Cijena plina za kućanstva će od 1. travnja ove godine biti viša za prosječnih 6,9 posto u odnosu na trenutno važeću cijenu, objavila je u petak Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), koja taj porast objašnjava porastom veleprodajne komponente cijene plina za 9,7 posto.

Upravno vijeće HERA-e na jučerašnjoj je sjednici donijelo odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2019. te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2020., koja će biti objavljena u Narodnim novinama i na internetskoj stranici HERA-e, izvijestili su iz HERA-e.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je u Šibeniku, gdje je jučer obilježena 29. obljetnica osnivanja HDZ-a u županiji i gradu, komentirao je najavljeno poskupljenje.

“To povećanje bit će jedina korekcija za sljedeću plinsku sezonu do travnja 2020. godine i daljnjih korekcija neće biti”, naglasio je ministar.

“Prema odluci, krajnja cijena plina za kupce iz kategorije kućanstvo od 1. travnja 2019. bit će viša u odnosu na važeću cijenu, i to prosječno za 6,9 posto. Razlog tome je porast veleprodajne komponente krajnje cijene plina, odnosno referentne cijene, za 9,7 posto”, navode iz HERA-e.

No, koliko će točno iznositi cijena plina za kućanstva znat će se tek kada HERA objavi kompletnu odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2019. te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2020. godine, s obzirom na to da svi opskrbljivači nemaju jednaku cijenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 02:46