Budite oprezni

Nudi se isti stan u Splitu, Zagrebu, Beču, a za rezervaciju samo treba uplatiti 700 €...

Lucy predlaže rezervaciju apartmana preko Airbnba na mjesec dana, a rezervacija se potvrđuje plaćanjem 700 eura
Stan u Papandopulovoj 17 i pogled iz stana
 Hanza Media // Lucy

Onaj tko je bio u situaciji da traži podstanarski stan, zna koja je to muka. Sumorni kvadrati s prastarim namještajem nude se po zlato, svijetli, šareni apartmani do prvog kupanja, agencijske provizije su paprene, a polozi previsoki. I onda guglate bespućima oglasnika i na oglasima naletite na uredan, moderan dvosoban stan, kompletno namješten u Papandopulovoj 17 u Splitu. Cijena 350 eura, i to dugoročno.

Gledate kontakt: neki strani broj (WhatsApp +44 7979452859). Piše da pripada stanovitoj Lucy Pearson. Odmah vam se smrkne na pomisao kako je riječ o prijevari. No, Lucy ima uvjete za poželjeti, a nudi super stan za 350 eura, u što su uključene komunalije, voda, struja, plin i “TV kabel”. Nudi i garažu.

“Stan je kompletno namješten, kao na fotografijama. Možete me kontaktirati putem WhatsAppa i razgovarati o tome. Imajte nice dan! Čekam vaš kontakt. Dostupno odmah! Tražim polog u iznosu od 350 eura (vraća se). Ugodan dan!” srdačna je Lucy u tekstu oglasa.

Novinarka Slobodne Dalmacije se stoga javila Lucy, koja je trenutačno “zaposlenik na krstarenju” i odlazi na tri mjeseca, pa, eto, ne može osobno pokazati stan.

HANZA MEDIA // Lucy
Papandopulova 17

“Vlasnica sam stana i iz Velike Britanije sam. Kupila sam ovaj stan svojoj kćeri za vrijeme studija, ali sada se ona trajno vraća kući. Prije posla kratak sam period iznajmljivala stan na Airbnbu, ali sada nemam vremena za brigu o tome i zato ga želim unajmiti na duže vrijeme. Cijelim procesom najma i dalje će upravljati Airbnb, tako da će se oni pobrinuti za inspekciju i plaćanje. Pomažu mi jer sam u prošlosti koristila Airbnb da iznajmim svoj stan na godinu dana i nikad nisam imala problema. Čini se da ste vrlo lijepa osoba i uvjeravam vas da nećemo imati problema”, odgovorila je Lucy.

Sve idealno

U nastavku stižu dodatne fotke stana koje još bolje izgledaju nego u oglasniku.

HANZA MEDIA // Lucy
Fotografija stana u Papandopulovoj 17 na Trsteniku, a ista je fotografija i za stan na Maksimiru i u Beču

Pregovori oko najma se nastavljaju. Lucy predlaže rezervaciju apartmana preko Airbnba na mjesec dana, a rezervacija se potvrđuje plaćanjem 700 eura (najam i polog jer, kako kaže, “sve u stanu je novo i želim da se dobro čuva, nadam se da razumijete”).

“Čim Airbnb primi uplatu, kontaktirat će vas kako bi odredio datum inspekcije i njihov agent će doći da predstavi stan i dodijeli vam ugovor. Ako ne želite stan, Airbnb će vam vratiti novac za 48 sati. Za nastavak trebam od vas fotografiju s vašom osobnom iskaznicom ili bilo kojim službenim dokumentom. P.S. Ako plaćate unaprijed za 6 mjeseci, dobivate popust u iznosu od 50 eura za svaki mjesec”, javlja Lucy.

HANZA MEDIA // Lucy
Fotografija pogleda iz stana u Papandopulovoj 17

No, upisivanjem Lucynog broja u Googleovu tražilicu, novinarka saznaje kako je zemlja njezina podrijetla nepoznata, ali i kako Lucy ovih dana nudi sjajan stan u Maksimiru za 350 eura. Blizina trgovine, javnog prijevoza, jezera i parkova. Uz dvije prekrasne spavaće sobe, tu su i “popločane kupaonice s kadom/tušem i umivaonikom, te odvojeni wc i podrum u podrumu”, što god to značilo. Lucy za područje Zagreba ima alter ego – Rebecca Fletcher, a broj je isti.

Za Bečane ona je Matilda Jeniks. Tamo iznajmljuje identičan stan kao i ovaj iz Maksimira, za 485 eura i kaucijom od tisuću eura. Isključivo studentima.

Poznata shema

Prijevare poput ove stara su shema na brojnim oglasnicima. Obrazac je već potrošen, pregovara se preko lažnog linka Airbnba. Prije nekoliko godina Jutarnji list je pisao o mladoj Vinkovčanki koja je preko internetskog oglasnika Bazzar pronašla stan iz snova u Zagrebu, no ubrzo je doznala da je žrtva prevaranata koji su joj iz džepa uzeli 1200 eura. Policija joj tu nije mogla pomoći.

Stoga ako naiđete na sumnjiv oglas, jedino što možete je prijaviti ga službenom oglašivaču. Plaćanje unaprijed neka vam ne pada na pamet, posebice zato što stan niste ni vidjeli, a Lucy plovi oceanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:47