Kako uživati u ostatku života?

Novi trend: Postani financijski neovisan do 40. godine i otiđi u prijevremenu mirovinu

Jose i Tatiana, jedni su od parova koji su se odlučili na štednju kako bi ranije otišli u mirovinu
llustracija
 Profimedia, PhotoAlto A

'Postani financijski neovisan i otiđi u prijevremenu mirovinu' (FIRE) – pokret je koji se vrlo brzo raširio SAD-om. Riječ je o sistemu štednje i pomnog planiranja financijskih sredstava za 'stare' dane. Mnogi se ovom pokretu priključe već od samog početka svog radnog odnosa, a cilj im je da u svojim 30-ima ili 40-ima odu u penziju i pritom si osiguraju dovoljno novčanih sredstava za lagodan život.

Jose i Tatiana, jedni su od nekolicine američkih parova koji su se odlučili na štednju kako bi mogli otići u prijevremenu mirovinu. Sa svojim planom krenuli su već na samom početku svoje veze jer nisu željeli cijeli svoj život provesti opterećeni poslom. Oboje rade za jednu investicijsku kompaniju, a trenutno 70 posto svojih primanja stavljaju sa strane. Tako su unazad nekoliko godina svoj kućni budžet srezali s 110.000 dolara na 44.000 dolara godišnje.

- Štedjeti za prijevremenu mirovinu može svatko. To nije samo za imućnije ljude koji imaju velika primanja. Važno je dobro odrediti svoj cilj i držati ga se, ma koliko god se ponekad činio neostvariv, istaknula je Tatiana.

Dosad su uštedjeli 1,2 milijuna dolara, što im je prema njihovim izračunima dovoljno za 30 godina ako će pri tome trošiti 40.000 dolara na godinu. Iako su već 2017. godine, po financijskoj slici, bilo spremni na prijevremenu mirovinu, odlučili su da će nastaviti raditi sve do 2020.

Bračni par pojasnio je da se prije svega u ovom pothvatu može uspjeti jedino ako supružnici, odnosno životni partneri imaju zajednički cilj. Uz, to, važno je odrediti koliko novaca želite uštedjeti i u kojem vremenskom periodu. Isto tako, morate odlučiti planirate li se isključivo držati štednje i rezanja svog budžeta iz godine u godinu ili ćete se okušati u investicijama koje će vam u konačnici donijeti željeni iznos, piše Market Watch.

Također, ističu kako je jednako bitno da osoba, tijekom svog radnog vijeka, ne mijenja previše poslova, već da ustraje u napretku unutar jedne kompanije; - Naravno, vaša primanja će se s vremenom mijenjati. Bilo da dobijete povišicu ili pronađete bolje plaćeni posao. Morate biti svjesni činjenice da ćete plan prilagođavati životnim okolnostima. Važno je da niste rob vlastitog sistema, pojašnjava Jose.

Svakako, kažu, kako ovakav stil života nije lagan jer morate biti pažljivi gdje i kako trošite i morate odrediti svoje prioritete: - Doći će razdoblje borbe, kušnje i nedoumica, no važno je da ne skrenete s puta, poručila je Tatiana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2022 21:22