Signalitics

Nezaposlenost u eurozoni pala na najnižu razinu u zadnjih 12 god. To ne vrijedi za mlade

Slavonski Brod 301109.U Brodsko posavskoj zupaniji ima 14902 nezaposlena sto je 20% vise nego u istom periodu prosle godine.Vecina ih misli da nece naci zaposlenje preko biroa za zaposljavanje.Na slici biro za zaposljavanje. Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

ŠTO SE DOGODILO?

Stopa nezaposlenosti u eurozoni je pala na 7,4% na kraju prošle godine što je najniža zabilježena stopa u proteklih 12 godina. Prosječna stopa nezaposlenosti mladih pritom i dalje ostaje na visokim razinama od preko 15%. Na razini Europske unije također su ostvarena značajna poboljšanja te se prosječna stopa nezaposlenosti nalazi na još nižih 6,4%, sa najvećim poboljšanjima ostvarenima u Grčkoj, Bugarskoj te Hrvatskoj.

Na razini Hrvatske, stopa nezaposlenosti je pala sa 17,4% koliko je iznosila na svom vrhuncu u 2013., na 6,8% krajem prosinca prošle godine te se tako nalazi tek marginalno iznad prosjeka Europske unije. Naravno, na umu treba imati da iako statistički podaci jasno ukazuju na rast zaposlenosti, jedan dio smanjenja stope nezaposlenosti posljedica je i visoke razine iseljavanja stanovništva.

ŠTO TO ZNAČI?

Nastavak pozitivnih kretanja na tržištu rada Europske unije sugerira kako će sentiment stanovništva ostati optimističan i sklon potrošnji kojoj u prilog ide i umjeren rast plaća te rekordno niske kamatne stope koje povećavaju razinu raspoloživog dohotka stanovništva s obzirom da je teret otplate postojećih i novih zaduženja niži.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Konkretnije, mjesečno istraživanje Europske komisije pokazalo je iznad očekivano poboljšanje sentimenta na razini eurozone u siječnju koje je prije svega posljedica poboljšanih izgleda kompanija u Njemačkoj. Vrijednost indikatora se popela na najvišu razinu u proteklih pet mjeseci. Poboljšanje ekonomskog sentimenta i snažna izvedba tržišta rada idu u prilog nastavku pozitivne izvedbe potrošačkog sektora što otvara prostor za oporavak industrije iz recesije prije nego što ista zahvati i ostale dijelove ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:03