Podaci statističara

Neobična situacija, cijene novih stanova pale krajem prošle godine, a starih porasle

I na godišnjoj su razini u Zagrebu porasle cijene stambenih objekata, u prosjeku za 14,7 posto
Ilustracija
 Josip Bistrovic / CROPIX

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u 2019. godini u prosjeku su bile više za devet posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom su cijene novih stambenih objekata porasle u prosjeku za 8,3 posto, dok su cijene postojećih stambenih objekata više za 9,1 posto, pokazuje nedavno objavljeno izvješće DZS-a.

Cijene stambenih objekata u prošloj godini u odnosu na 2018. u prosjeku su u Gradu Zagrebu skočile za 13,2 posto, na Jadranu za 6,9 posto, dok su na ostalim područjima bile više za 3,8 posto.

U posljednjem lanjskom kvartalu cijene porasle deset posto

U četvrtom lanjskom tromjesečju cijene stambenih objekata u Hrvatskoj su pak porasle za 2,9 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su na godišnjoj razini skočile za deset posto, pokazuju podaci DZS-a.

Pritom, novi stambeni objekti su u prosjeku pojeftinili za 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal, a poskupjeli za 6,9 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2018.

Cijene postojećih stambenih objekata su pak bile više za 3,4 posto na kvartalnoj, a 10,4 posto na godišnjoj razini.

Cijene stambenih objekata u četvrtom tromjesečju 2019. u odnosu na treći kvartal iste godine u prosjeku su za Grad Zagreb više za 2,9 posto, za Jadran za 1,9 posto, a za ostala područja više su za 5,4 posto.

I na godišnjoj su razini u Zagrebu porasle cijene stambenih objekata, u prosjeku za 14,7 posto, na Jadranu rast je iznosio šest posto, dok su na ostalim područjima cijene stambenih objekata u četvrtom lanjskom kvartalu u odnosu na isti kvartal 2018. prosječno bile više za 7,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 19:59