Ilustracija,Viale Venti Settembre,mjesto nekadašnje trgovine Standa u Trstu
 Tea Cimas / Cropix
Što se dogodilo s Trstom

Nekad najveća šoping meka danas je zanimljivija kao turistička i kulturna destinacija

Na starim ulicama sve je manje poznatih trgovina - jednostavno su nestale, ispražnjene
Piše: Novac.hrObjavljeno: 01. rujan 2019. 16:40

Kako izgleda kupovina ovih dana u legendarnom Trstu, Glas Istre otkrio je šetnjom gradom.

Velika tišina i rijetko prometovanje ulicama u strogom centru grada neposredno pred otvaranje trgovina. Radi spoja oštrica sunca i magličaste izmaglice iz isparavajućeg asfalta, u centru grada vlada nesnošljiva žega i treba nositi bocu vode uza se. Srećom pa u garaži nekadašnjeg novog Upima, a danas New Yorkera nije problem pronaći parkirno mjesto. Na starim ulicama sve je manje poznatih trgovina. Jednostavno su nestale, ispražnjene. Izlozi su oblijepljeni papirima, a na vratima piše: Zatvoreno radi prestanka rada.

Sve po pet i deset eura

U Dondi, nekad otmjenoj trgovini cipela, staroj 132 godine, u kojoj su se rado obuvale tršćanske dame, totalno je promijenjen asortiman i osim jeftinih cipela i torbica nudi se i jeftina odjeća za djecu i odrasle - sve po pet i deset eura. Radi se o robi Made in China. Massimo Donda, četvrta generacija vlasnika trgovine, pomalo rezignirano priča o velikoj krizi u Italiji pa kao što su kazivali njegovi djedovi da se treba prilagođavati situaciji, učinio je to i on u vjeri da će se kroz koju godinu oporaviti talijanska ekonomija. Pamti one slavne dane kada je Trst živio od Jugoslavena, a danas tek povremeno navrate Hrvati i Slovenci. Uglavnom se roba danas prodaje turistima kojih je sve više i koji sve duže borave u Trstu, a najčešće su to Nijemci, Španjolci i Englezi. Ove jeseni Donda planira preuređenje trgovine, a namjeravaju otvoriti i muzej cipela, od kojih je nekoliko povijesnih uzoraka već izloženo u samom izlogu trgovine.

Sa svakim sljedećim korakom gradskim ulicama postaje jasnije da uspomene neće otvoriti vrata starih radnji. Malo je izbora u postojećim trgovinama. Iako na izlozima preostalih prodavaonica piše sconti, ribassi, saldi, sale… gotovo su prazne ili privremeno zatvorene zbog korištenja godišnjeg odmora vlasnika. Trgovina za djecu i novorođenčad, poznati Chicco je pust, cijene su pale do 70 posto, a odjevni modeli za malene šminkere izgledaju kao s naslovnica dječjih revija. U Vialle XX. Settembre zatvorene su neke stare radnje cipela i torbica, pa čak i Yamamay, koji tek razvučenim nazivom iznad vrata i golišavim lutkama u izlogu podsjeća na svoju prošlost, prodavaonicu donjeg rublja.

Kupci se mogu nabrojati na prste

U obližnjoj robnoj kući marke OVS (nekadašnja Standa) kupci se mogu nabrojati tek na prste iako su cijene snižene na 70 posto i cool su modeli. Već od 15 eura ima izazovnih krpica u obilju. Izlog trgovine obućom Lina Marijanija oblijepljen je papirima, znači i Lino više ne stanuje ovdje. Na rivi je i trgovina Stefanel privremeno zatvorena.

Linker
19. listopad 2020 15:52