Analiza

Najprofitabilnija svjetska tvrtka ipak uskoro izlazi na burzu?

Saudi Aramco, ako izađe na burzu, vjerojatno bi dosegnuo valuaciju od dvije tisuće milijardi
Postrojenja i kamioni Saudi Aramca, princ Mohammad bin Salman (lijevo) i predsjednik uprave Saudi Armaca Khalid A. Al-Falih (desno)
 Saudi Aramco Handout / Issei Koto / Simon Dawson / Reuters

Saudi Aramco, najveća svjetska naftna kompanija i vjerojatno najprofitabilnija velika kompanija na svijetu, ipak bi mogla izaći na burzu sljedeće godine. To je procjena analitičara nakon što je Aramco objavio polugodišnje rezultate svojega poslovanja.

Iako se u izvještaju planovi o javnoj ponudi dionica kompanije ne spominju, mnogi financijski stručnjaci i burzovni analitičari procjenjuju da iskazani rezultati sugeriraju da se Saudijci uistinu pripremaju za izlazak na burzu.

Dižu profit

Tu je mogućnost prije otprilike dvije godine najavio saudijski princ Muhamed bin Salman u sklopu svojeg ambicioznog plana za transformaciju ekonomije Saudijske Arabije i smanjenje ovisnosti o prihodima od prodaje nafte. Princ, poznat i po akronimu MBS, tada je najavio da će biti prodano pet posto kompanije, a prikupljeni novac uložen u razvoj novih tehnologija i industrija u Saudijskoj Arabiji. Takva operacija, ako bi bila izvedena preko burze, značila bi i uvođenje transparentnosti u poslovnom izvještavanju inače notorno zatvorene i tajnovite kompanije. Iako je u međuvremenu taj plan iz političkih razloga zamrznut na neodređeni rok, Aramco je počeo objavljivati redovne izvještaje o poslovanju, što se može smatrati svojevrsnom pripremom za izlazak na burzu.

S druge strane, rezultati za prvih šest mjeseci ukazuju na ozbiljne napore koje kompanija ulaže u povećanje profitabilnosti, što je također karakteristika tvrtki koje planiraju u doglednom roku izaći na tržište kapitala. U prvih pola godine Saudi Aramco je zabilježio profit od 46,9 milijardi američkih dolara, što je nešto niže nego u istom periodu lani. Ipak, taj minus znatno je niži od očekivanog. Saudi Aramco je lani ostvario 355,9 milijardi dolara ukupnih prihoda te dobit od 111 milijardi. Za usporedbu, američki Apple, kompanija s najvišom tržišnom kapitalizacijom na svijetu, lani je zabilježila profit od oko 50 milijardi dolara. Kako je Apple postao prva svjetska kompanija s tržišnom kapitalizacijom većom od tisuću milijardi dolara, očekuje se da bi Saudi Aramco, ako izađe na burzu, vjerojatno dosegnuo valuaciju od dvije tisuće milijardi.

Razgrabljene obveznice

Interes ulagača zasigurno bi bio značajan, korporativne obveznice koje je kompanija prvi put izdala prošle godine zabilježile su rekordan interes ulagača. Još jedan indikator saudijskih planova da dionice Aramca prodaju na tržištu jest i činjenica da je krajem ožujka kompanija preuzela većinski udjel u nacionalnoj petrokemijskoj kompaniji SABIC, a nedavno su objavili i interes za preuzimanje 20-postotnog udjela u indijskom naftno-industrijskom konglomeratu Reliance, čiji je vlasnik najbogatiji Indijac i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Mukesh Ambani.

Utoliko je jasno da Saudi Aramco ima ambicije igrati ulogu konsolidatora u svjetskoj naftnoj industriji, a tu poslovnu strategiju relativno jednostavno može financirati kapitalom prikupljenim prodajom vlastitih dionica na burzi.

Priprema li se doista najvrednija javna ponuda dionica u povijesti, doznat ćemo vjerojatno do kraja godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:45