Ulična analiza

Najam prostora u najprometnijoj zagrebačkoj ulici je 3500 kuna manji nego u beogradskoj

Najskuplji poslovni šoping prostor na svijetu nalazi se u Hong Kongu, u Causeway Bayu
Ilica (Zagreb), Čopova ulica (Ljubljana), Knez Mihailova (Beograd)
 Zvonimir Barisin / CROPIX / Damir Krajac / CROPIX / Profimedia

Najam prostora od 30 četvornih metara u najfrekventnijoj zagrebačkoj ulici, Ilici, u prosjeku stoji 2250 eura, odnosno oko 16.500 kuna mjesečno, prema podacima američke tvrtke za nekretninske usluge Cushman i Wakefield.

Njihovo istraživanje “Globalne cijene najma 2019.” obuhvaća najprometnije shopping ulice (one s najviše trgovina robom, marketa i lokala) u (većinom) glavnim gradovima ukupno 68 država, uključujući i države u regiji. Zagrebačka ulica se smjestila na 40. mjesto, a beogradska Knez Mihailova je četiri mjesta iznad.

Tako je “kvadrat” prostora u glavnoj beogradskoj Knez Mihailovoj ulici skuplji od onog u Ilici za 15 eura mjesečno. Drugim riječima, za stan ili lokal od 30 četvornih metara u shopping ulici srpske metropole mjesečno se u prosjeku plaća 2700 eura, odnosno gotovo 20 tisuća kuna najamnine (3500 kuna više nego u Zagrebu).

Također, od zagrebačke Ilice kvadrat prostora drastično je skuplji i u Italiji, koja je pri vrhu ljestvice, a gdje se samo kvadrat prostora u milanskoj ulici Via Monte Napoleone iznajmljuje za gotovo 14 tisuća eura mjesečno, u bečkoj ulici Kohlmarkt je pet tisuća eura, a u Bumpešti, u ulici Vaci 1800 eura.

Zagreb je ipak skuplji od Čopove u Ljubljani gdje se četvorni metar iznajmljuje za 60 eura, ulice Vitoše u Sofiji gdje je 56 eura i Ulice "Makedonija" u Skoplju s 28 eura.

Najskuplji poslovni šoping prostor na svijetu nalazi se u Hong Kongu, u Causeway Bayu gdje se za jedan kvadratni metar poslovnog prostora treba izdvojiti oko 26 tisuća eura. Slijedi ga njujorški 5th Avenue s 21 tisućom, londonski New Bond Street s 16 tisuća i pariški bulevar Elizejske poljane s 14 tisuća eura mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:40