Oprez ulagača

Na Zagrebačkoj burzi u utorak prijepodne indeksi zašli u 'crveno': Europske burze u padu

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, ponajviše u energetskom sektor
Zagrebačka burza
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Uslijed oštrog pada cijena dionica na europskim burzama, i na Zagrebačkoj burzi u utorak prijepodne indeksi su zašli u negativno područje, dok skroman promet ukazuje na oprez investitora uoči objave financijskih izvješća kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje.

Crobex indeks bio je oko 11 sati u minusu 0,59 posto, na 1.560 bodova, a Crobex10 za 0,98 posto, na 965 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 3,3 milijuna kuna, što je otprilike 2,3 milijuna više nego jučer u isto doba, ali i dalje je riječ o skromnoj razini likvidnosti. Analitičari su jutro očekivali oprezno trgovanje te negativni predznak Crobexa, prije svega zbog negativnih kretanja na svjetskim burzama.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 11 sati u minusu 1,5 posto, a i vodeći europski burzovni indeksi na gubitku su između 1,4 i 1,8 posto.

Kao i jučer na Wall Streetu, ulagače je šokirao pad terminske cijene sirove nafte na američkom tržištu u ugovorima s isporukom u svibnju, koji istječu u utorak, ispod nule. Prodavači su, naime, nudili 37 dolara po barelu svakom trgovcu koji ga je htio preuzeti, što se nikada prije nije dogodilo.

Posljedica je to pada potražnje za naftom jer milijarde ljudi širom svijeta ostaju kod kuće zbog strogih mjera za suzbijanje koronavirusa. Zbog toga su rafinerije smanjile proizvodnju, pa su skladišta puna. Jutros se, ipak, cijena barela s isporukom u svibnju vratila u pozitivno područje. Trenutno iznosi 1,55 dolara za barel.

Najveći promet, 565 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena pala 2,08 posto, na 23,5 kuna.

Promet iznad pola milijuna kuna ostvaren je i dionicom AD Plastika, a cijena joj je potonula 2,76 posto, na 141 kunu.

Nešto veći promet ostvaren je i dionicom Arena Hospitality grupe, 222 tisuće kuna, a cijena joj je pala 2,63 posto, na 475 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Tankerske Next Generation, kojom je ostvareno gotovo 390 tisuća kuna prometa, a cijena joj je pritom skočila 9,6 posto, na 45,8 kuna, pa je bila najveća dobitnica.

Istodobno, najviše je pala cijena dionice FTB Turizma, za 14 posto, na 1.280 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:04