Trgovanje

Na Zagrebačkoj burzi se očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa

Osim građevinskog, svi su sektorski indeksi pali, a najviše Crobexturist, za 2,11 posto
Zagrebačka burza
 Neja Markičević / CROPIX

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, pa bi Crobex indeksi, koji su prošloga tjedna pali prvi put nakon tri tjedna rasta, mogli stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa. Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 1,7 posto, na 1.557 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 1,9 posto, na 966 bodova. Osim građevinskog, svi su sektorski indeksi pali, a najviše Crobexturist, za 2,11 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 41,5 milijuna kuna, što je oko 50 milijuna manje nego tjedan ranije.

„Nakon tri tjedna rasta, Crobexi su prošloga tjedna prekinuli taj pozitivni niz, a likvidnost je bila znatno slabija nego tjedan dana prije. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je oko 10,4 milijuna kuna, što je najslabija likvidnost od početka veljače“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom Valamar Riviere, 9,5 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 4,5 posto, na 23,5 kuna. S prometom od 8,9 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, čija je cijena oslabila 0,6 posto, na 166 kuna. Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvaren je promet od 3,24 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 2,56 posto, na 380 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Ine, 2,74 milijuna kuna, a cijena joj je pritom skočila za nešto više od 8 posto, na 3.220 kuna, pa je bila najveća dobitnica. Od ukupno 55 izdanja, kojima se trgovalo prošloga tjedna, njih 21 ostvarilo je rast cijene, a 28 pad, dok cijene 6 dionica nisu zabilježile promjenu.

„Danas očekujemo opreznije trgovanje, uobičajeno za početak tjedna. Rok za objavu financijskih izvješća domaćih kompanija istječe krajem ovoga mjeseca, pa je moguće da će se investitori, s obzirom na njihova očekivanja, pozicionirati uoči objave tih izvješća“, kaže Davor Špoljar.

A na američkim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 2,2 posto, dok je S&P 500 skočio 3, a Nasdaq indeks 6,1 posto.

„Premda su gospodarski podaci pokazali da je posljednjih mjeseci ekonomska aktivnost usporena zbog mjera za suzbijanje koronavirusa, burze su porasle zahvaljujući najavama o postupnom ukidanju restrikcija i ponovnom otvaranju gospodarstava“, kaže Davor Špoljar.

A na europskim se burzama prošloga tjedna ipak trgovalo opreznije. Doduše, frankfurtski DAX porastao je 0,6 posto, no londonski FTSE indeks skliznuo je 1 posto, a pariški CAC 0,2 posto.

„I ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti makroekonomska izvješća i poslovni rezultati kompanije, kao i vijesti o tome kada će se gospodarstva početi otvarati jer, što se ranije otvore, to će ekonomske posljedice biti manje“, zaključuje Davor Špoljar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2023 20:06