Svjetska tržišta

Na Wall Streetu dionice prošlog tjedna snažno porasle. Ulagači čekaju 'vrhunac'

Piše: HinaObjavljeno: 12. travanj 2020. 13:11

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer se ulagači nadaju da će širenje koronavirusa u svijetu uskoro dosegnuti vrhunac, nakon čega bi se gospodarstva, potaknuta monetarnim i fiskalnim mjerama, trebala početi oporavljati.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 12,7 posto, na 23.719 bodova, dok je S&P 500 porastao 12,1 posto, na 2.789 bodova, a Nasdaq indeks 10,6 posto, na 8.153 boda.

Najveći tjedni skok S&P 500 indeksa od 1974. godine zahvaljuje se nadi ulagača da je širenje koronavirusa u nekim od najviše pogođenih dijelova SAD-a možda blizu vrhuncu i da će uskoro uslijediti bolje vijesti.

„U fokusu ulagača je 'vrhunac', kada će broj zaraženih od virusa dosegnuti vrhunac. Važno je i pitanje u kojoj fazi će gospodarstvo biti ponovno pokrenuto“, kaže Eric Freedman, direktor u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

Ulagače je ohrabrio i još jedan Fedov potez bez presedana kojim središnja banka nastoji pomoći gospodarstvu koje je paralizirano zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Nakon što je nedavno žurno srezao ključne kamate na nulu i putem različitih programa u financijski sustav ubrizgao više tisuća milijardi dolara, Fed je u četvrtak najavio program vrijedan 2.300 milijardi dolara namijenjen kompanijama koje zapošljavaju do 10.000 radnika te kupnji obveznica saveznih država, okruga i gradova.

Najavljujući te mjere predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je središnja banka proširila fokus koji je dosad bio usmjeren isključivo na očuvanje likvidnosti i normalno funkcioniranje tržišta.

Središnja banka želi pomoći zemlji da dobije dovoljno ekonomskog i financijskog prostora za uspješnu borbu s teškom zdravstvenom krizom, poručio je Powell.

„Ovaj potez Feda bio je potpuno neočekivan, pa su svi dionički sektori snažno porasli“, kazao je Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Zahvaljujući tome, u drugi je plan pao sumorni podatak da je prije tjedan dana broj inicijalnih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u skočio za 6,6 milijuna, drugi tjedan zaredom.

Ukupno je u posljednja tri tjedna bez posla ostalo oko 15 milijuna Amerikanaca, što pokazuje koliki je udar koronakriza nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu.

„Svi očekuju doista loše gospodarske pokazatelje i poslovne rezultate kompanija. Stoga će svi biti fokusirani samo na to kada će doći do odskoka gospodarstva i koji će se dijelovi gospodarstva najbrže oporaviti“, kaže Ghriskey.

Kako su zbog mjera za suzbijanje širenja virusa mnogi dijelovi gospodarstava paralizirani, jasno je da globalno gospodarstvo uranja u recesiju, a to će se odraziti na poslovne rezultate kompanija.

Idućega tjedna počinje sezona objava poslovnih izvješća, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 6,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast za 6,3 posto.

Kako se očekuje i pad zarada u drugom tromjesečju, to znači da se očekuje recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 7,9 posto, na 5.842 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 10,9 posto, na 10.564 boda, a pariški CAC 8,5 posto, na 4.506 bodova.

Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica porastao je prošloga tjedna 7,4 posto, što je njegov najveći tjedni skok od 2011.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 9,4 posto, na 19.498 bodova.

Linker
06. listopad 2020 17:54