Svjetska tržišta

Na Wall Streetu cijene dionica Amazona i Netflixa dosegle rekordne razine

Dow Jones ojačao je 33 boda ili 0,14 posto, na 23.537 bodova
Netflix, ilustacija
 REUTERS

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, pri čemu su cijene dionica Amazona i Netflixa dosegnule rekordne razine, no trgovalo se nesigurno jer su ulagači zabrinuti zbog gospodarskih šteta od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 33 boda ili 0,14 posto, na 23.537 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,58 posto, na 2.799 bodova, a Nasdaq indeks 1,66 posto, na 8.532 boda. Rast indeksa zahvaljuje se, među ostalim, rastu cijena dionica Amazona za 4,4, a Netflixa za 2,9 posto jer potražnja za dostavom proizvoda i online streaming uslugama raste, s obzirom da je Amerikancima naloženo da zbog koronavirusa ostanu kod kuće.

No, to su rijetke kompanije kojima zbog koronakrize prihodi i zarade rastu, dok većina zbog blokade dijelova gospodarstva bilježi loše poslovne rezultate. Zbog toga analitičari smanjuju svoje procjene, pa sada u anketi Reutersa očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 12,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još prošloga tjedna očekivali pad od 6,4 posto.

Pad zarada od 12,8 posto bio bi najveći godišnji pad od financijske krize. Posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno rasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu, da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete.

„Nećemo svjedočiti V-obliku oporavka gospodarstva i vjerujem da će ulagači uskoro to shvatiti, stoga smatram da je prerano reći da je tržište dosegnulo dno“, kaže Alan Lancz, predsjednik tvrtke Alan B. Lancz & Associates.

Nakon niza loših makroekonomskih pokazatelja, sasvim je jasno da američko gospodarstvo ulazi u recesiju. Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 5,2 milijuna. To je, doduše, manje nego tjedan dana prije, kada je taj broj skočio za 6,6 milijuna, no ukupno je u proteklih mjesec dana bez posla ostalo više od 20 milijuna Amerikanaca.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 posto, na 5.628 bodova, a frankfurtski DAX 0,21 posto, na 10.301 bod. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,08 posto, na 4.350 bodova.

Azijske burze porasle, unatoč padu kineskog BDP-a

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica snažno porasle, unatoč oštrom padu kineskog gospodarstva, jer su ulagače ohrabrile najave iz Washingtona o postupnom ukidanju restrikcija i ponovnom otvaranju gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 2,6 posto i dosegnuo najvišu razinu u pet tjedana. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 2,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,9 i 2,9 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je prijedlog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se u tri faze ponovno pokrene gospodarstvo i ukinu restrikcije uvedene u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Oštar pad kineskog BDP-a

A na tu slabost ukazuje jutros objavljeni podatak da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine pao za 6,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je prvi pad drugog po veličini svjetskog gospodarstva od 1992., kada su se počeli pratiti ti podaci, i veći nego što su analitičari očekivali.

Povijesni pad kineskog gospodarstva posljedica je strogih mjera vlasti usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa, koji je izbio u Kini krajem prošle godine, zbog čega su uvedene karantene, prekinut promet, zatvorene tvornice i trgovački lanci.

U petak objavljeni podaci kineskog ureda za statistiku pokazuju da je pad gospodarstva veći od procjena analitičara, koji su u prosjeku očekivali pad od 6,5 posto. No, to nije pokolebalo ulagače jer se tako nešto i očekivalo i jer je Kina uglavnom suzbila širenje virusa te ponovno otvorila veliki dio gospodarstva. Ipak, neki su analitičari suzdržani.

„Neki vjeruju da će se, čim kriza završi, sve brzo vratiti u normalne okvire kakvi su bili u siječnju, no vjerujem da će biti nekih dugotrajnih efekata, da neće biti V-oblik nego tek postupni oporavak gospodarstva“, kaže Byron Wien, potpredsjednik u tvrtki Blackstone Group.

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta blago oslabio. Jutros se njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 99,82 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,90 bodova. Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 107,95 na 107,80 jena.

Američka je valuta blago oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0870 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0865 dolara. Cijene su nafte, pak, nestabilne. Nakon jučerašnjeg pada, na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,9 posto, na 28,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,65 posto, na 19,75 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:15