Izvješće HUO-a

Na hrvatskim cestama prometuje 35.000 neosiguranih vozila: Vlasnicima prijete visoke kazne

Takva vozila su često tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u većini slučajeva su teže
Parkiralište u Zračnoj luci Franjo Tuđman
 Ranko Šuvar / CROPIX

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) izvijestio je u četvrtak da hrvatskim cestama prometuje čak 35.000 neosiguranih vozila, te da u slučaju sudara vlasnici takvih neosiguranih vozila mogu platiti kaznu i do 50.000 kuna.

HUO je podsjetio na slučaj koji se dogodio početkom tjedna na vinkovačkom području, kada je policija zaustavila vlasnika neregistriranog, neosiguranog i tehnički neispravnog motocikla izdavši mu pritom prekršajni nalog uz izrečenu novčanu kaznu od 10.500 kuna.

- Neregistrirana i neosigurana vozila ugrožavaju opće stanje sigurnosti prometa i izazivaju velike materijalne gubitke građana. Takva vozila su često tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u većini slučajeva su teže nego one s tehnički pregledanim, registriranim i osiguranim vozilima - kaže se u priopćenju HUO-a.

HUO i MUP RH u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, provode kampanju “Stop neosiguranim vozilima”, a ciljevi su dodatno smanjenje broja neosiguranih i neregistriranih vozila, poboljšanje svijesti o važnosti obavezne registracije i osiguranja, a posebna pozornost usmjerena je na važnost odgovornog postupanja sudionika u prometu čime se unaprjeđuje sigurnost u prometu.

- Kampanja je započela još 2009. kada smo bilježili 300.000 neosiguranih vozila, dok danas procjenjujemo da je ta brojka oko 35.000. Velik je to uspjeh koji smo postigli tijekom godina, obzirom da su štete po neosiguranim vozilima u spomenutom razdoblju manje za 75 posto - istaknuo je direktor HUO-a Hrvoje Pauković, dodavši da u slučaju sudara, ako vozač nema obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti, neograničeno odgovara za nastalu štetu cjelokupnom svojom imovinom, a kazne mogu dosegnuti čak do 50.000 kuna.

- Stoga pozivamo sve sudionike u prometu da pravovremeno sklope ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti - upozorio je Pauković.

HUO kampanju "Stop neosiguranim vozilima" provodi i ove godine na više lokacija u gradu Zagrebu i to kroz organizaciju raznih događanja prevencijskog-edukativnog karaktera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:56