Svjetska tržišta

Na europskim burzama cijene dionica porasle nakon jučerašnjeg oštrog pada

Europske ulagače ohrabrile su vijesti o padu broja umrlih od koronavirusa u Španjolskoj i Italiji
Madridska burza
 Andrea Comas / REUTERS

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada, jer su ulagače ohrabrile najave sve više zemalja o postupnom ponovnom pokretanju gospodarskih aktivnosti, koje su zbog koronakrize tjednima bile blokirane.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 1,2 posto, nakon što je jučer potonuo 3,3 posto. Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,70 posto, na 5.637 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 posto, na 10.378 bodova, a pariški CAC 0,85 posto, na 4.391 bod.

Europske ulagače ohrabrile su vijesti o padu broja umrlih od koronavirusa u Španjolskoj i Italiji u odnosu na prethodne dane, što budi nadu da je dosegnut vrhunac širenja tog virusa. Uz to, sve veći broj europskih zemalja najavljuje popuštanje restriktivnih mjera u vezi javnog života i poslovanja, nakon dužeg razdoblja blokade.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,6 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, na 19.290 bodova. Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja.

Promet u trgovini na malo u SAD-u pao je u ožujku 8,7 posto, što je njegov najveći pad od 1992. godine, od kada se prate ti podaci. Posljedica je to strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, zbog čega je mnogim Amerikancima naloženo da ostanu kod kuće.

Sve to ukazuje na oštar pad osobne potrošnje, koja čini oko dvije trećine gospodarske aktivnosti SAD-a. Uz to, industrijska je proizvodnja u ožujku potonula 5,4 posto, što je njezin najveći pad od 1946. godine.

S obzirom na te i druge loše podatke iz ožujka, ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da bi u prvom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti i 10,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njegov najveći pad od 1947. godine. Kako se blokada dijelova gospodarstva u travnju proširila na više država SAD-a, u drugom bi tromjesečju američki BDP mogao pasti i 30 posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je, pak, u četvrtak da bi rast gospodarstva u azijskoj regiji u ovoj godini mogao skliznuti na nulu, po prvi put u 60 godina, jer su izvoznici pogođeni slabljenjem potražnje, dok su mjere protiv virusa natjerale ljude da ostanu kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 17:55