Iznajmljivanje apartmana

Može li se pristojno živjeti od najma putem jedne od najpoznatijih booking platformi?

Godinu dana kasnije odlučio je jedan dio zarade uložiti u kupnju drugog stana
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Može li se pristojno živjeti od turizma, točnije iznajmljivanja apartmana? Ako je suditi prema 40-godišnjem bivšem informatičaru koji je svoja dva stana odlučio staviti na poznatu booking stranica Airbnb, čini se da može. Naime, Aron MacDaniel s Havaja 2013. godine odlučio je jedan od svojih stanova staviti na ovu platformu, a sve kako bi podebljao svoj kućni budžet. Iako je u stvari u početku želio zaraditi dovoljno novaca za plaćanje kredita, ispostavilo se da mu njegov mali stan mjesečno donosi 1.500 dolara.

Godinu dana kasnije odlučio je jedan dio zarade uložiti u kupnju drugog stana, napustiti svoju uspješnu informatičku karijeru i u potpunosti se posvetiti turizmu.

Kako navodi CNBC MacDaniel je od svog novog biznisa počeo zarađivati i više od očekivanog. Tako je u 2016. godini uprihodio više od 124.000 dolara, dok se 2017. taj iznos premašio 138.000 dolara.

- Moram priznati da me na kraju iznenadilo koliko mogu zaraditi od turizma – istaknuo je.

MacDaniel je danas vlasnik turističke agencije putem koje vodi brigu o gotovo svim turističkim objektima u svojoj okolini.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Za usporedbu smo uzeli dva najveća grada u Hrvatskoj, Zagreb i Split u kojima smo pronašli slične apartmane u samom centru grada i usporedili zaradu na mjesečnoj bazi prema trenutnoj popunjenosti.

Zagreb

U studio apartmanu u centru grada jedna noć za dvije osobe u kolovozu iznosi 565 kuna. Prema kalendaru na Airbnb-u vidljivo je da je u tom mjesecu u ovom apartmanu ostalo svega pet slobodnih dana. To bi značilo da će po trenutnoj popunjenosti vlasnik ovog apartmana u kolovozu ostvariti zaradu od oko 13.560 kuna, što je više od najveće prosječne plaće u Zagrebu koja prema zadnjim podacima iznosi 12.443 kune.

Split

Studio apartman u centru grada, gdje jedna noć za dvije osobe u kolovozu košta 859 kuna. U apartmanu je prema kalendaru za taj mjesec ostalo svega tri slobodna dana. To bi značilo da će vlasnik ovog splitskog apartmana samo u kolovozu zaraditi oko 24.052 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:35