Razrađuju model

Moratorij na otplatu kredita tek u travnju

Banke bi kriterije trebale dogovoriti tek sredinom ovog tjedna
Zdravko Marić
 Marko Todorov / CROPIX

Uznemireni građani i poduzetnici proteklih su dana nazivali banke nastojeći dogovoriti moratorij za otplatu kredita, ali one još uvijek nisu spremne za realizaciju te mjere.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će “startati” sredinom ovog tjedna. U jednom TV nastupu ujedno je dodano da će biti izrađeno web sučelje putem kojega će se građani moći prijaviti za mjere pomoći.

U nekoliko banaka koje smo kontaktirali krajem tjedna samo su nam odgovorili da kriteriji za moratorij i odgodu plaćanja kredita još uvijek nisu razrađeni, a u trenutku kada ih definiraju, javnost će obavijestiti o tome. Ujedno sve mole za strpljenje.

Ono što je očigledno jest da banke ne žele obećati ono što neće biti u stanju ispuniti, niti naknadno mijenjati pravila, te da žele vidjeti kako će se situacija razvijati. U ovom trenutku teško je znati koliko će klijenata ostati bez prihoda, potpuno ili djelomično, te objektivno neće biti u stanju vraćati kredit, a koliko se njih želi osigurati za budućnost i odmah prestati plaćati, neovisno o tome kako će im se kretati primanja. S druge strane, banke imaju i svoje obveze, pred njima je razdoblje kreditiranja u kojem će biti teško procjenjivati kreditnu sposobnost klijenata pa se njihov pristup sadašnjoj situaciji svodi na nastojanje da se i same ne nađu u poslovnim teškoćama.

Međutim, svi oni koji već ovaj mjesec ne mogu vraćati kredit, niti će to biti u mogućnosti idućih mjeseci, ne bi trebali strahovati. U tom slučaju banka neće aktivirati instrumente osiguranja niti pokretati ovrhu, nego će takve klijente i dalje klasificirati kao uredne. Prema pravilima koje je usvojio HNB, tako bi trebalo biti idućih godinu dana, a u slučaju potrebe i dulje. Sa svakim klijentom za kojega se pokaže da ne može vraćati kredit, neovisno o novim kriterijima, banci neće preostati drugo nego dogovoriti novi kreditni aranžman. Sve upućuje na to da će su u idućim mjesecima banke suočiti s tisućama takvih slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:32