Je li došao kraj?

Mogu li zakonske odredbe zaustaviti razvoj najveće internetske platforme za najam?

Danas, 11 godina kasnije, Airbnb-ovo poslovno carstvo vrijedi preko 31 milijardu dolara
Ilustracija, stanovi u Londonu
 Profimedia, Alamy

Jedna od najvećih internetskih posrednika za najam smještaja, preuzima kontrolu nad gradovima. Zbog sve veće popularnosti među iznajmljivačima i osigurane brze zarade, brojni vlasnici nekretnina u većim gradovima svoje stanove i kuće ne žele davati na dugotrajni najam.

- Matematika je vrlo jasna. Ako možete od turističkog najma u jednom vikendu zaraditi 3.000 dolara umjesto primjerice 800 dolara mjesečno za trajni najam, zašto to ne bi iskoristili – prokomentirao je Janet Sanz, gradski vijećnik u Barceloni.

Iako je u svojim početcima zamišljen kao platforma putem koje bi ljudi mogli posjetiteljima ponuditi, krevet za 10 dolara, a potom i sobu unutar svog doma, ova internetska platforma vrlo brzo je prerasla u nešto puno veće.

Danas, 11 godina kasnije, Airbnb-ovo poslovno carstvo vrijedi preko 31 milijardu dolara. Na cijeloj platformi nalazi se nešto više od šest milijuna kuća, stanova, apartmana i soba diljem svijeta, a u prosjeku dva milijuna turista dnevno putem ove stranice traži svoj smještaj.

Najveći broj smještaja nalazi se u Londonu, Parizu i New Yorku, a upravo ti gradovi iz godine u godinu muku muče s nedostatkom stanova za dugotrajni najam zbog sve veće popularnosti ove internetske platforme. Brojni kvartovi u ovim gradovima ostali su bez svojih stalnih stanara te su pretvoreni u pravu turističku oazu, piše The Guardian.

Bitku s jednom od najvećih posrednika za najam smještaja do jedne mjere uspio je dobiti New York. Naime, vlasti ove metropole, uveli zakonske propise kako bi spriječili iznajmljivače i agencije da svaki objekt registriraju kao turistički. Tako njihov zakon brani najam većeg broja apartmana ispod 30 dana. Jedini način da vlasnik iznajmi svoj objekt na kraće vremensko razdoblje je ako i sam živi na istom adresi.

- Došli smo u situaciju da nam je broj beskućnika naglo porastao upravo zbog nedostatka stanova za trajni najam. S druge pak strane, imamo tisuće apartmana koji su izlistani kao hotelske sobe – pojašnjava Jonathan Westin, izvršni direktor grupe za stambena prava.

Sličan problem zahvatio je i britansku prijestolnicu London. Po uzoru na Newyoršku praksu i vlasti ovog grada krenule su u kreiranje regulative kojom bi ograničili broj smještaja registriranih na Airbnbu, a sve u korist dugoročnih najmova.

- Moramo pronaći balans između ta dva najma. Pozitivno je da naši građani žele zaraditi dodatni novac putem najma svojih domova i da posjetitelji imaju više izbora prilikom dolaska, ali ne možemo dozvoliti da turisti preuzmu grad i da zbog njih naši stanovnici napuštaju grad – istaknuo je James Murray, zamjenik gradonačelnika za sektor stanovanja.

S druge pak strane, Airbnb za cijeli slučaj krivi hotelske lobije. Naime, prema njihovim navodima, upravo vlasnici velikih hotelskih lanaca pute vlasti da uz pomoć zakonskih odredbi ugase konkurenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:22