Nakon pisanja Novca.hr

Ministarstvo rada: 'Gđa Barišić neće biti oštećena, ima pravo na povrat plaćenog poreza'

Iz ministarstva Marka Pavića podsjećaju da je mjesečni osnovni odbitak od 3.800 kuna u cijelosti neoporeziv
Ilustracija

O slučaju umirovljenice Vlastice Barišić, koju je država, nakon što se zaposlila na pola radnog vremena, počela oporezivati, a o čemu je prije nekoliko dana pisao Novac.hr, danas se oglasilo i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Iz ministarstva Marka Pavića podsjećaju da je mjesečni osnovni odbitak od 3.800 kuna u cijelosti neoporeziv. Njihova računica, koja se temelji na podacima koje nam je dala Vlastica Barišić, pokazuje da naša sugovornica ne bi trebala plaćati porez na dohodak. Naime, ističu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, ako je njena mirovina 2.329,26 kuna, a dohodak od plaće, umanjen za 20 posto doprinosa za mirovinsko osiguranje, 1.440 kuna, onda proizlazi da je gospođa Barišić i dalje ispod granice od 3.800 kuna, odnosno u sferi neoporezivog dijela dohotka, budući da on u njenom slučaju iznosi 3.769,24 kuna, ili 30-ak kuna manje od granice za oporezivanje.

"Međutim, postoji mogućnost da je gospođi naplaćen porez iz mirovine ukoliko se zaposlila i povukla svoju poreznu karticu s HZMO-a, pa je HZMO morao obračunati porez iz mirovine bez korištenja osobnog odbitka ili ukoliko ista nije napravila preraspodjelu osobnog odbitka u skladu s visinom ostvarenih primitaka na poreznoj kartici zbog čega osobni odbitak nije u cijelosti iskorišten. Porezna kartica je dokument temeljem kojeg se računa osobni odbitak", stoji u obavijesti Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Dodaju kako bi gospođa Barišić trebala otići u Poreznu upravu prema mjestu prebivališta i zatražiti preraspodjelu osobnog odbitka, i to na način da se 62 posto, ili 2.356 kuna, preraspodijeli u koristi HZMO-a, a 38 posto, ili 1.444 kune, u korist poslodavca, pa od sljedećeg mjeseca više neće biti obvezna plaćati porez na dohodak. Isto može učiniti i putem sustava e-građani.

"Gospođa Barišić neće biti oštećena za porez koji je do sada platila jer će joj Porezna uprava po službenoj dužnosti u godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2019. godinu, koji se isplaćuje u kolovozu 2020. godine, izvršiti povrat uplaćenog poreza na dohodak za 2019. godinu", zaključuju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, te dodaju kako isto vrijedi za sve umirovljenike koji rade na pola radnog vremena uz punu mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:10