Podaci Eurostata

Luksemburžani su rekorderi u EU po potrošnji na godišnjem, Hrvati na iznenađujućem mjestu

Otkriveno tko od Europljana najviše troši na godišnjem! Hrvati su iznenađujuće oko prosjeka EU
 Ivo Ravlić / CROPIX

Državljani Luksemburga rekorderi su u EU po potrošnji na godišnjem odmoru, dok su Hrvati malo ispod prosjeka Unije. Pokazuju to podaci za 2017. godinu koje je jučer objavio europski statistički ured Eurostat, a prenosi RTL.

Prema tim podacima, Luksemburžani su na godišnjem odmoru prije dvije godine prosječno potrošili 769 eura, a slijede ih Austrijanci (oko 641 eura) i Maltežani s oko 633 eura, dok je prosjek EU bio 377 eura.

Više od 600 eura po godišnjem odmoru prosječno troše još i Danci i stanovnici Cipra, dok iznad 500 eura troše Belgijanci, Nijemci i Irci. TOP 10 država po potrošnji na godišnjem odmoru zatvaraju stanovnici Nizozemske i Italije.

Hrvati su s 320 eura potrošenih na godišnjem odmoru malo ispod prosjeka EU, ali oko sredine ove ljestvice što bi mnoge moglo začuditi jer je ekonomska moć hrvatskih državljana po drugim statistika uglavnom na dnu Europske unije.

Eurostatova statistika za 2017. godinu obuhvatila je i Norvešku i Švicarsku, koje nisu u EU. Prema tim podacima, Norvežani troše čak više i od stanovnika Luksemburga, (827 eura po godišnjem odmoru), dok su Švicarci odmah iz Luksemburžana sa 759 eura prosječne potrošnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 13:24