Velika škrtica

Kupili ste stan i prebacili biste režije na sebe? Evo tko će vam raditi najviše problema

Svi zahtjevi se predaju mailom, no morate se oboružati strpljenjem i starim uplatnicama
Ilustracija
 Ante Čižmić / Hanza Media

Postoje svakojaki ljudi, pa onda i oni poput jedne moje poznanice koja mi se povjerila da je nakon kupovine stana preko oglasnika nekom čovjeku platila nekoliko stotina kuna da bi joj pomogao prebaciti režije sa starog vlasnika na njezino ime.

Na ljestvici najgluplje potrošenih para, ovo sigurno spada u top five, a za ljude koji su spremni tako potrošiti novac trebalo bi osigurati i zasebni krug pakla.

Posebno s obzirom na činjenicu da za prebacivanje režija - točnije izmjenu naziva korisnika javnih usluga - danas više ne moraš niti nosom promoliti iz kuće nego sve zahtjeve uredno predaješ mailom, što je i preporučljivije od osobne predaje dokumentacije. Razlog leži u činjenici da vam ovako ostaju svi pisani dokazi kada ste i kome predali zahtjev, što je dobro za slučajeve eventualnih poteškoća ili situacija u kojima izmjena podataka značajno kasni.

Komplicirana procedura

Prije nego što se odvažite na ovu birokratsku avanturu, morat ćete pripremiti kopije dokumenata bez kojih izmjene neće biti moguće, a prvenstveno se tu misli na kopiju kupoprodajnog ugovora (kao dokaz da ste doista vlasnik objekta za koji tražite prebacivanje korisnika) te primopredajni zapisnik u kojem moraju biti navedena sva očitanja brojila.

Moguće je, naravno, i da ste svoju novu nekretninu naslijedili, a u tom slučaju kao dokaz vlasništva poslužit će vam ugovor o nasljeđivanju.

Neki pružatelji javnih usluga tražit će vas i kopiju osobne iskaznice, a prije slanja maila kojim inicirate izmjenu imena korisnika s internetskih stranica pružatelja usluga možete skinuti unaprijed pripremljene obrasce koje ste dužni ispuniti te potom poslati mailom.

Ako se radi o zahtjevu koji šaljete Zagrebačkom Holdingu, s njihove stranice skinite “zahtjev za promjenu naziva obveznika/potrošača”, Plinari šaljete obrazac “zahtjev za promjenom matičnih podataka na računu”, HEP-u morate uputiti zahtjev za sklapanje ugovora jer ovdje nije moguće isključivo prebacivanje naziva potrošača, a Toplinarstvo na svojoj mrežnoj stranici nema primjerak zahtjeva.

Prije nego što se bacite na ispunjavanje papiruština, oboružajte se i starim uplatnicama (pretpostavka je da ste bili dovoljno pametni da ste zatražili bivšeg vlasnika da vam preda sve postojeće račune) na kojima ćete pronaći brojeve obračunskih mjesta, objekata, obveznika te svega ostalog što je potrebno da pružateljima usluga specificirate o kojoj je točno nekretnini riječ. Izmjena naziva korisnika najbezbolnije teče sa Zagrebačkim Holdingom i Gradskom Plinarom.

Novi ugovor na istom brojilu

I jednom i drugom pružatelju usluge dovoljno je uputiti mail s odgovarajuće popunjenim zahtjevima te kopijama kupoprodajnog ugovora i primopredajnog zapisnika, a ako na navedenim obračunskim mjestima nema nekih nepodmirenih dugovanja (ovo ste, naravno, provjerili prije nego što ste kupili stan), izmjene su u pravilu gotove tijekom maksimalno 14 dana.

Zagrebački Holding će vam tijekom kratkog razdoblja javiti da je promjena obveznika izvršena te će vam na kućnu adresu jednostavno početi stizati računi na vaše ime, a od Plinare ćete, također na kućnu adresu, primiti pismo s primjerkom novog ugovora.

Njega uredno ispunite i o trošku Plinare pošaljete poštom, a cijela procedura ne bi trebala trajati dulje od 15-ak dana. Najkompliciranija procedura predstojat će vam kod izmjene imena vlasnika za brojilo struje.

I ovdje ćete, kao što je to slučaj s Plinarom, zapravo morati potpisati novi ugovor za opskrbu strujom na istom brojilu, a prije nego što vam zahtjev bude odobren, u vaš novi stan ili kuću stići će vam i djelatnik Elektre kako bi plombirao brojilo.

Stvar se s HEP-om dodatno komplicira ako je stan u suvlasništvu nekoliko osoba, treba vam suglasnost od svih njih.

Procedura će se najviše razvući, ali cijeli proces trebao bi biti gotov tijekom mjesec i nešto sitno dana.

Većina pružatelja usluga neće vam povratno javiti da su izvršili izmjene, no to ionako neće biti važno počnu li vam stizati računi s vašim imenom i prezimenom.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite mi na velika.skrtica @gmail.com

Brzi vodič: Plinari treba 15 dana, Holdingu samo desetak

PLINARA:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

obrazac: zahtjev za promjenom matičnih podataka na računu

ostala dokumentacija: kupoprodajni ugovor i primopredajni zapisnik

rok izmjene:15-ak dana

ZG HOLDING:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

obrazac: zahtjev za promjenu naziva obveznika/potrošača

ostala dokumentacija: kupoprodajni ugovor i primopredajni zapisnik

rok izmjene: 10-ak dana

HEP

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

obrazac: zahtjev za sklapanje ugovora

ostala dokumentacija: kopija osobne iskaznice, kupoprodajni ugovor i primopredajni zapisnik

napomena: u slučaju da je stan u suvlasništvu više osoba, HEP-u ćete morati poslati potpisanu suglasnost suvlasnika da se brojilo prebaci na vaše ime

rok izmjene: oko mjesec dana

TOPLINARSTVO

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

obrazac: zahtjev za promjenom krajnjeg kupca toplinske energije

ostala dokumentacija: kupoprodajni ugovor i primopredajni zapisnik te preslika osobne iskaznice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2023 19:11