Cijene samo rastu

Kuće u Hrvatskoj skoro tri posto skuplje nego lani, po cijeni kvadrata prednjači Dubrovnik

Dubrovnik i Poreč su jedini gradovi u Hrvatskoj u kojima je kuća skuplja od stanova
Gore: Varaždin, Krk, Samobor; Dolje: Labin, Dubrovnik, Poreč
 Boris Kovačev / Profimedia, Alamy, Hanza Media

Oglašavane cijene kuća u travnju su porasle 2,8 posto na godišnjoj razini, pri čemu po cijeni kvadratnog metra s uključenom okućnicom s 4.050 eura prednjači Dubrovnik, koji je uz Poreč jedini grad u Hrvatskoj u kojem su kuće skuplje od stanova, podaci su oglasnika za nekretnine Crozilla.com objavljeni u petak.

Cijene kuća su u odnosu na travanj 2016. i 2017. godine porasle za oko 6 posto, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su, u usporedbi sa stanovima, u većini gradova kuće jeftinije, ali ujedno i slabije tražene.

Dubrovnik je i u travnju ostao grad s najvišim cijenama, a oglašavana prosječna cijena od 4.050 eura za kvadratni metar kuće je 3,4 posto viša no lani. Dubrovnik, s razlikom od 7,3 posto, i Poreč s 0,9 posto, jedini su gradovi u kojima su na oglasniku Crozilla.com kuće skuplje od stanova. U Poreču su cijene kuća bile za 4,6 posto više od lanjskih pa se prosječna vrijednost tamošnjih kvadrata popela na 1966 eura, navode iz Crozille.

Razlika u cijenama kvadrata stanova i kuća u travnju je na tom oglasniku bila veća od 21 posto. No, pritom valja računati kako cijena kvadratnog metra stana uglavnom uključuje tek stambeni prostor, dok cijena kuće obično uključuje i cijenu zemljišta i drugih objekata koji se na njemu nalaze, napominju iz Crozille.

Zagreb, Osijek, Poreč, Zadar i Pula gradovi su u kojima se tijekom travnja na oglasniku Crozilla.com najviše pretraživala ponuda kuća za prodaju. Kada je pak riječ o potencijalnim kupcima iz inozemstva, oni su u najvećem broju pretraživali objekte na moru, a posebno na području Vira, Poreča, Zadra, Krka, Opatije i Crikvenice.

S traženih 2.471 eura za kvadratni metar među istaknutijim gradovima po visini cijena kuća se nalazi i Split, a tamošnje su cijene na godišnjoj razini porasle za 7,7 posto, pri čemu je oglašavani kvadratni metar kuće u prosjeku bio 16 posto jeftiniji od kvadrata stana.

Prosječna oglašavana cijena kuće u Opatiji lani je bila 1,3 posto viša od trenutnih 2198 eura za kvadratni metar, što je, u usporedbi sa stanovima više od 28 posto manje.

Nadalje, cijene kuća u Zadru su bile 1,1 posto niže od lanjskih, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1660 eura. Navedeni je iznos 25 posto manji od cijene tamošnjih stanova, a tolika je razlika u travnju zabilježena i u Senju u kojem se za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 1198 eura, što je tek 0,6 posto više no lani, navode iz Crozille.

Kvadrati kuća u Šibeniku su u travnju bili gotovo 26 posto jeftiniji od stanova, a prosječna oglašavana vrijednost im je dosezala 1575 eura, što predstavlja godišnji porast od 7,6 posto.

U unutrašnjosti najveće razlike u cijenama

Najveće razlike u cijenama kuća i stanova oglašavanih tijekom travnja na Crozilla.com zabilježene su u unutrašnjosti, a pritom prednjače Osijek i Bjelovar u kojima su stanovi bili 38 posto skuplji nego kuće.

Prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra kuće, s uključenom cijenom okućnice i ostalih objekata koji dolaze u cijeni, u Bjelovaru je iznosila tek 434 eura, dok je nešto skuplji bio Osijek s 592 eura. Razlika u cijenama od više od 32 posto zabilježena je u Varaždinu u kojem su kvadrati u prosjeku oglašavani po 767 eura.

Po pitanju kuća i stanova za prodaju, Zagreb je i u travnju ostao najtraženiji grad, no razlika u cijenama tih nekretnina vrlo je vidljiva i iznosi gotovo 35 posto, a za kvadratni se metar tamošnjih kuća tražilo 1285 eura, navode iz Crozille.

Nešto manje razlike u cijenama kuća i stanova nego u drugim gradovima u unutrašnjosti zabilježene su u Slavonskom Brodu gdje se za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 643 eura, što je 22 posto manje no za kvadratni metar stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:36