Cijene nekretnina

Kuće su u prosjeku 21 posto jeftinije od stanova, iznimke jedino Poreč i Dubrovnik

Najveći mjesečni porast zabilježen je u Dubrovniku gdje se kvadrat kuće popeo na 4145 eura
Poreč, panorama
 Boris Kovačev / CROPIX

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene kuća tijekom studenoga zabilježile porast vrijednosti u visini od 0,8 posto. Usporedimo li ih sa stanovima, koji su i dalje skuplji od kuća, razlika je iznosila gotovo 21 posto.

Dubrovnik, s razlikom od 10 posto, i Poreč s 2,5 posto ostali su, kao i prethodnih mjeseci, rijetki gradovi u kojima su kuće bile skuplje od stanova. Najveći mjesečni porast zabilježen je u Dubrovniku u kojem su cijene porasle 5,8 posto pa se oglašavana vrijednost kvadrata kuće, s uključenom cijenom okućnice, popela na 4145 eura.

Porast

Za kvadratni metar kuće u Poreču u prosjeku se tražilo 1911 eura, što je 0,4 posto više nego mjesec prije. Najveća je razlika u cijenama tijekom studenoga na oglasniku Crozilla.com zabilježena u Bjelovaru u kojem su kuće bile više od 44 posto jeftinije od stanova, a zatim i u Osijeku u kojem razlika iznosi 39 posto te u Varaždinu 36,3 posto. Prosječna oglašavana cijena kuća u Bjelovaru je iznosila tek 434 eura po kvadratu, što je 0,9 posto manje nego mjesec prije. U Osijeku su njihove vrijednosti porasle za 1,2 posto, dok je cijena kvadrata iznosila tek 587 eura. Podaci su pokazali i kako su kućama u Varaždinu cijene u prosjeku porasle 0,6 posto, a za kvadrat se tražilo 713 eura.

U Zagrebu su kuće imale gotovo 34 posto niže cijene nego stanovi, a kvadratni je metar u prosjeku oglašavan po 1261 euro, što predstavlja mjesečni porast od 0,7 posto. U Slavonskom Brodu za kvadrat kuće tražilo se 634 eura, što je gotovo 21 posto manje od cijene stana. Vrijednosti tamošnjih kuća na mjesečnoj su razini pale 0,3 posto, jednako koliko i u Senju u kojem su bile 25 posto jeftinije od stanova, a cijena im je u prosjeku iznosila 1195 eura po metru kvadratnome. Niže mjesečne vrijednosti u visini od 0,9 posto zabilježene su u Umagu u kojem se za kvadratni metar kuće tražilo 1877 eura, što je 7,8 posto manje od prosječne cijene tamošnjih stanova. U Opatiji su cijene kuća pale 1,1 posto pa se vrijednost njihovih kvadrata spustila na 2216 eura, a to je gotovo 25 posto manje od oglašavane cijene stana. Slična je razlika u cijenama kuća i stanova zabilježena i u Šibeniku gdje se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 1529 eura, što je 0,1 posto manje nego mjesec prije.

Mjesečna razina

U Zadru su, pak, kuće bile oko 23 posto jeftinije od stanova. Njihove su mjesečne vrijednosti u studenome porasle 0,5 posto, a cijena kvadratnog metra, s uključenom okućnicom, iznosila je 1698 eura. Cijene splitskih kuća porasle su na mjesečnoj razini 3,8 posto i popele se na 2417 eura po kvadratu. Tamošnje su kuće tijekom studenoga bile oko 15 posto jeftinije od stanova, a takva je razlika u cijenama zabilježena i u Rijeci u kojoj se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1229 eura, što je 0,8 posto više nego mjesec prije. U Puli su, prema Crozilla.com, cijene na mjesečnoj razini porasle 0,3 posto pa se za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 1459 eura, što je 13,1 posto manje od cijene stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2024 02:57