Paljba kritika

Kralj brze mode taman se počeo financijski oporavljati, a sada je naišao na novi problem

Sramoćenje koje je pokrenula mlada aktivistica Greta Thunberg proširilo je svoj značaj i na druge industrije
Ilustracija, dućan
 Alessia Pierdomenico / REUTERS

Taman kad su počeo oporavljati, kralj brze mode H&M upravo zbog svoje brze proizvodnje i brzo potrošivih artikala našao se pred novim potencijalnim problemom, rastućim sramom potrošača.

Sramoćenje koje je pokrenula mlada aktivistica Greta Thunberg, a početno se odnosilo na putovanje zrakoplovom, proširilo je svoj značaj i na druge industrije, a upravo to je ono čega se Karl-Johan Persson, izvršni direktor švedske modne kompanije, boji. Kako piše Bloomberg, Perssona zabrinjava što pokret promovira zabrane određenih ponašanja te prosvjednici “zahtijevaju da se prestane letjeti, prestane trošiti i generalno prestane raditi neke stvari”, požalio se u intervjuu.

- Da, to će možda imati mali pozitivan utjecaj po pitanju zaštite okoliša, ali će nas uništiti i imati grozne društvene posljedice – zaključio je direktor H&M-a i jedna od ključnih figura u 2,5 bilijuna (eng. trillion) vrijednoj modnoj industriji koja se u posljednje vrijeme našla pod paljbom kritika zbog zagađenja i radničkih prava u zemljama u razvoju u kojima se uglavnom odjeća proizvodi.

Prema mišljenju Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda, problem je u tome što današnji potrošači žive u dobu brze mode koja je uzrok “krize okoliša i društvene krize”. Industrija proizvodnje odjeće, naime, odgovorna je za deset posto globalne emisije plinova te troši više energije nego što se potroši letom zrakoplovom i putovanjem brodom zajedno.

- Jeftina moda potiče potrošače da kupuju više i češće i da bacaju proizvode koji su još uvijek nosivi, no nova generacija kupaca želi artikle brendova koji im pomažu u spašavanju i očuvanju okoliša – pojasnio je Charles Allen, Bloombergov analitičar maloprodaje.

Švedski modni gigant procijenio je kako se 70 posto utjecaja modne industrije na okoliš dogodi pri proizvodnom procesu te da će do 2040. H&M biti “klimatski pozitivan”, odnosno da će smanjiti svoju proizvodnju emisija plina.

- Moramo smanjiti utjecaj na okoliš, no moramo nastaviti s otvaranjem radnih mjesta, razvojem zdravstvenog osiguranja i svime ostalim što dolazi s ekonomskim rastom – smatra Persson te naglašava kako je njegova kompanija “najveći svjetski korisnik organskog i recikliranog pamuka”, a počeli su i eksperimentirati s proizvodnjom svojih artikala nekim nekonvencionalnim tkaninama koje je lakše reciklirati, poput starih ribarskih mreža i kore citrusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 05:52