Podaci Fine

Krajem siječnja blokirano 241.186 Hrvata s ukupnim dugom od 16,8 milijardi kuna

Broj blokiranih građana je u odnosu na prosinac lani povećan za 3.875 građana ili 1,6 posto
Ilustracija
 Marijo Basic / Nikola Vilic / CROPIX

Krajem siječnja zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 241.186 građana, s ukupnom glavnicom duga od gotovo 16,8 milijardi kuna, kao i 18.021 poslovni subjekt, s glavnicom duga od 5,7 milijardi kuna, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Broj blokiranih građana je u odnosu na prosinac lani povećan za 3.875 građana ili 1,6 posto, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga) bila je manja za 58,8 milijuna kuna, ili 0,3 posto.

Pribroji li se glavnici od 16,8 milijardi kuna i dug po kamatama od 6,5 milijarde kuna, ukupan dug blokiranih građana krajem siječnja iznosio je 23,2 milijarde kuna, što je za 205,9 milijuna kuna manje nego krajem prosinca prošle godine.

Najveći dio duga, u iznosu od 5,9 milijardi kuna (bez kamata), odnosio se na dug građana prema financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing, factoring i osiguravajućim društvima te tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 35,4 posto.

Gotovo 89 tisuća građana ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperateri.

Dug građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna, njih 1.468 (udio u broju blokiranih građana 0,6 posto), iznosi 6,7 milijardi kuna (udio u ukupnome dugu građana 39,7 posto), s tim da se najveći dio odnosi na dug prema vjerovnicima iz financijskog sektora (2,7 milijardi kuna), navode iz Fine.

Podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja prošle godine, a u skladu s njime Fina je izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, automatizmom prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Rast broja blokiranih poslovnih subjekata i pad iznosa duga

Podaci Fine pokazuju i da je krajem siječnja bio blokiran 18.021 poslovni subjekt (pravnih i fizičkih osoba), što je za 118 subjekata, ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Njihov dug po osnovi glavnice iznosio je 5,7 milijardi kuna, što je za 172,2 milijuna kuna, ili 2,9 posto manje u odnosu na prosinac. Zajedno s dugom po kamatama od 1,7 milijardi kuna, ukupni dug poslovnih subjekata krajem siječnja iznosio je 7,4 milijarde kuna.

Iz Fine navode i kako je na godišnjoj razini, broj blokiranih poslovnih subjekata smanjen za njih 833, a njihov je dug (glavnica) smanjen za 890 milijuna kuna.

Po podacima Fine, u blokadi je siječnja bilo 7.383 pravnih osoba s ukupnim dugom od 5,5 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 4,27 milijardi, a na kamatu 1,27 milijardi kuna.

U blokadi je bilo i 10.638 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovu glavnice iznosio 1,4 milijarde kuna, a pribroji li se tomu i 465 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba (obrtnika) krajem siječnja iznosio je 1,89 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 02:04