Začepili još jednu rupu

Kraj darovnih ugovora čija je svrha bila izbjegavanje plaćanja poreza na rabljena vozila

Više neće biti moguće izbjegavanje plaćanja poreza, odnosno upravne pristojbe na rabljena vozila u slučajevima darivanja vozila članovima obitelji
Ilustracija, ministar financija Zdravko Marić
 Paun Paunovic / Srdjan Vrancic / CROPIX

Poput slučaja s paušalnim obrtima koji su se zlorabili, ministar financija Zdravko Marić otkrio je još jednu rupu koju su u njegovim zakonima probili snalažljivi porezni obveznici, pa će je nastojati zatvoriti. Ministarstvo financija poslalo je u javnu raspravu izmjene Zakona o porezu na motorna vozila, koji se posljednji put mijenjao u sklopu porezne reforme 2016.

Prema njima, više neće biti moguće izbjegavanje plaćanja poreza, odnosno upravne pristojbe na rabljena vozila u slučajevima darivanja vozila članovima obitelji.

Prilikom kupnje rabljenih vozila najprije se plaćao posebni porez na motorna vozila: kupnja automobila morala se prijaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave u roku od 15 dana.

Dosadašnja praksa

Praksa je bila da javni bilježnik ovjerava potpis prodavatelja na kupoprodajnom ugovoru, nakon čega bi stjecatelj odlazio u ispostavu Porezne uprave radi obračuna i naplate posebnog poreza, po stopi od 5 posto od tržišne cijene u trenutku stjecanja vozila. Dokaz o plaćenom porezu bio je uvjet za registraciju rabljenog motornog vozila.

Nakon izmjene zakona koja je stupila na snagu 1. siječnja 2018., kupac rabljenog vozila plaća upravnu pristojbu koju obračunava i naplaćuje tijelo nadležno za registraciju vozila. Ona se plaća po kilovatu, ovisno o godini starosti rabljenog motornog vozila, a izuzeti su oni koji su vozilo stekli na temelju ugovora o darivanju članova obitelji. Tako se registracija nije mogla provesti bez dokaza o plaćenoj upravnoj pristojbi ili plaćenom porezu na nasljedstva i darove. Cilj je bio pojednostaviti postupak kako kupac rabljenog vozila više ne bi morao prije registracije odlaziti k javnom bilježniku, u Poreznu upravu i policijsku postaju, nego mu je bilo omogućeno “obavljanje svih potrebnih radnji na jednome mjestu”. Taj cilj je postignut, ali mnogi su pronašli način da pristojbu ne plate.

Upravna pristojba

Kako objašnjava Ministarstvo financija, prema zakonskom rješenju kupac rabljenog vozila “koji to vozilo dalje otuđi prije nego ga registrira na svoje ime nije obveznik plaćanja upravne pristojbe na stjecanje rabljenog motornog vozila”.

Stoga su se u nekim slučajevima sklapala dva ugovora, najprije onaj o kupoprodaji rabljenog motornog vozila, ali kupac bi to vozilo, prije nego što bi postao njegov vlasnik, registrirao na svoje ime i ujedno sklopio ugovor o darovanju tog istog vozila nekom od članova obitelji koji su izuzeti od plaćanja upravne pristojbe.

Stoga Ministarstvo predlaže izmjenu kojom bi se propisalo “oslobođenje od plaćanja pristojbe za srodnike u uspravnoj liniji koji vozilo stječu na temelju ugovora o darovanju uz uvjet da je to vozilo prethodno registrirano na darovatelja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 05:02