Sigurna putovanja

Koje su države najotvorenije za gej turiste? Hrvatska je tek na 47. mjestu, evo rang liste

Lijepa naša se našla bok uz bok s devet drugih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina
Pride u New Yorku
 Profimedia, Alamy

Hrvatska se, na rang listi zemalja prema njihovoj (ne)otvorenosti za LGBT populaciju našla na 47. mjestu od ukupno 197 zemalja svijeta, piše Forbes. Riječ je o Spartacus Gay Travel Indeksu za 2019. godinu, kojeg na temelju 14 kriterija, uključujući antidiskriminacijske zakone, pravo na posvajanje djece i religijski utjecaj, kreira Spartacus International Gay Guide, organizacija koja pripadnicima LGBT zajednice nudi savjete za putovanja.

Lijepa naša se tako našla bok uz bok s devet drugih zemalja, među kojima su i Bosna i Hercegovina, Kuba, Tajland i Sjedinjene Američke Države, s kojima dijeli istu poziciju. Hrvatska ukupno ima dva boda, dok recimo Slovenci koji su na 28. mjestu imaju šest, a tri države koje dijele prvu poziciju, Kanada, Portugal i Švedska, imaju po deset bodova.

Dobili smo bodove za antidiskriminacijske zakone, mogućnost sklapanja civilnog partnerstva, prava za transrodne osobe te za jednako ograničenje zakonske dobi za pristanak na spolni odnos. Međutim, iz Spartacus gej vodiča procijenili su da su u Hrvatskoj LGBT osobe u nepogodnoj situaciji kada su u pitanju religijski utjecaj, anti-gej zakoni te neprijateljski nastrojeno lokalno stanovništvo zbog kojih smo veći dio bodova i izgubili.

Inače, čak 13 država dijeli 4. mjesto. Tako su se među LGBT friendly državama našle: Austrija, Belgija, Danska, Finska, Island, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Reunion Island (francuski departman u Indijskom oceanu), Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Na zadnjem, 197. mjestu, našla se Čečenija koja se, prema objašnjenju Spartacusa, povezuje s „državno organiziranim kaznenim progonom te ubojstvima homoseksualaca”. Na samom dnu ljestvice našle su se i Somalija, Saudijska Arabija i Iran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:05