Ideja iz Australije

Kako natjerati ljude da jedu dovoljno brokule? Stavite je u njihov omiljeni napitak

Prah od brokule može se staviti u kavu, smoothie ili gustu juhu
Ilustracija
 Dragan Matić / Hanza Media

Od malena nas uče koliko je brokula zdrava, ne daju nam da se dignemo od stola dok je ne očistimo s tanjura i toliko nam tupe o njenim dobrobitima za zdravlje da je kao odrasle osobe uglavnom izbjegavamo.

Australski znanstvenici možda su pronašli način kako zavoljeti brokulu. Naime, napravili su prah od brokule koji se može dodati kavi, smoothieju ili juhi, donosi Guardian.

Australska državna znanstvena agencija i tvrtka Hort Innovation za izradu pudera koriste brokulu koja nije dovoljno savršena za prodaju u trgovinama. Dvije čajne žličice praha od brokule sadrže količinu dovoljnu za jedan obrok, vitamin B6, vitamin E i magnezij.

- Istraživanja pokazuju da prosječan Australac ne jede preporučenu količinu povrća i nadamo se da ćemo ovime poboljšati prosjek – rekao je John Lloyd, direktor Hort Innovation.

Jedan kafić u Melbourneu počeo je eksperimentirati s dodavanjem praha kavi, a to se zasad čini najbolje rješenje jer Australci vole kavu gotovo koliko i Hrvati.

Istraživanje australske vlade pokazalo je da četiri od pet osoba ne jede dovoljno voća i povrća, a tim koji je osmislio prah od brokule sprema se za testiranje na većim grupama i komercijalnu upotrebu.

- Prah će proizvoditi domaći farmeri čime ćemo pomoći i poljoprivrednu proizvodnju – rekla je Mary Ann Augustin, voditeljica istraživačkog tima australske državne znanstvene agencije.

Inače, već postoje kave s okusom piva i vina koje su stekle zavidan broj obožavatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:47