Vodič za šopingiranje

Kako još više uštedjeti u outletima: napravite plan dan ranije i krenite rano ujutro

Kada kupujete dodatno sniženu robu posebno obratite pozornost na njenu kvalitetu
Designer Fashion Outlet i Roses Outlet
 Darko Tomaš / Davor Pongračić / Hanza Media

Kako biste uštedjeli na božićnim poklonima kao dobra ideja vam se može učiniti posjetiti outlet centre, gdje je odjeća i obuća navodno jeftinija. U Hrvatskoj trenutno postoje dva. Designer outlet Croatia u Rugvici kraj Ikee i Roses Designer Outlet Centar u Začretju. Diskutabilno je koliko ispunjavaju kriterije za outlet, gdje bi cijene trebale biti znatno snižene tijekom cijele godine pa ćete se možda radije odlučiti potegnuti do pravih outlet centara poput Parndorfa kod Beča ili Noventa di Piave pored Venecije.

U svakom slučaju, kupovina u outletima se ponešto razlikuje od one u običnim trgovinama, a ako usvojite ova tri savjeta Consumer Reporta možete proći još jeftinije.

1. Uputite se prema odjelu s rasprodajama

Kao i u ne outlet dućanima, roba na najvećim sniženjima obično se nalazi u dnu trgovine, u neuglednim hrpama. U outletima se neka roba radi posebno za njih pa je cijena neusporediva prema onoj u običnim dućanima. To može značiti da imaju jeftinije gumbove, rjeđe šavove ili tanje materijale nego oni koji se prodaju u običnim šoping centrima.

Zato je potrebno temeljito pregledati stanje odjeće koju ste pronašli na genijalnom popustu jer se iza toga često krije oštećena, roba s greškom ili ona koju je netko već iznosio pa vratio.

2. Budite vjerni

Uvijek se isplati prijaviti na newslettere omiljenih trgovina jer mnogi šalju ekskluzivne popuste na mail ili mobitel. Jedan od takvih je Mango koji najbolje ponude čuva za redovne kupce. Kod korištenja kupona provjerite možete li ih skinuti s web stranice bez ikakve naknade.

3. Isplanirajte vrijeme

Vožnja do outlet centara može biti itekako duga. Jedno istraživanje Consumer Reports’a pokazalo je da 34 posto kupaca do željene šoping destinacije putuje više od 80 kilometara, a svaki peti putovao je više od 160 kilometara.

Ako ikako možete, uzmite kavu za van i krenite na put što ranije. Gužve su manje, a police već nisu potpuno prekopane u rano jutro. Većina kupaca u outlete dolazi između 12 i 15 sati, a ako niste jutarnji tip radije se odlučite za ranije navečer. Još jedna pametna ideja: kupujte sredinom tjedna ako možete jer su utorak, srijeda i četvrtak najtiši dani. Vikendi su uvijek kaotični, posebno oko blagdana koji nam slijede.

Također, napravite izvidnicu. To će vam pomoći da se ne raspametite u samoj trgovini. Prolistajte web stranicu centra noć prije, obratite vrijeme na radno vrijeme, tlocrt samog centra i područja za parking kako biste pronašli najbliža ulazu i izlazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:50