Sumnjiva transakcija

Kako je Varaždinka nasjela na internetsku prevaru i ostala bez više tisuća kuna

Varaždinka je s emaila Asociacion Ayuda primila ponudu o kreditu banke “Bank Atlantique” sa sjedištem u Francuskoj
Ilustracija, online trgovina
 Getty Images/iStockphoto

Tijekom kolovoza ove godine jedna je 55-godišnjakinja s varaždinskog područja nasjela na internetsku prevaru i tako ostala bez nekoliko tisuća kuna.

Kako piše Podravski.hr, Varaždinka je s emaila Asociacion Ayuda primila ponudu o kreditu banke “Bank Atlantique” sa sjedištem u Francuskoj za 150.000 kuna i rokom otplate na 20 godina te je prihvatila ponudu. Zatim je, kako navodi varaždinska policija, putem elektroničke pošte primila i ugovor o zajmu prvostupanjskog suda u Togu, državi u zapadnoj Africi, kojeg je potpisala i pošiljatelju vratila putem emaila.

Narednih je mjesec dana, preciznije od 14. kolovoza do 26. rujna, prevarena 55-godišnjakinja uplaćivala novac za razne troškove realizacije kredita, a policija je materijalnu štetu procijenila na više tisuća kuna.

- Upozoravamo građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka – poručila je varaždinska policija za Podravski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:32