Osam sitnih radova

Jednostavni jesenski poslovi u kući i oko nje čije si ignoriranje ne možete priuštiti

Lišće u odvodu i prozori koji propuštaju zrak mogu se jednostavno riješiti
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Jesen, pogotovo ovako topla, je idealna za sitne radove u kući i oko nje koji će vam uštedjeti pravo bogatstvo. Consumer Report pripremio je popis stvari koje vam je dobro napraviti prije hladnijih dana, a većina njih ne košta ništa osim malo vremena i truda.

- Preventivni sitni radovi mogu spriječiti ogromne katastrofe u budućnosti – kaže John Galeotafiore, koji nadgleda testiranja vanjske opreme Consumer Reporta.

Poslovi oko okućnice koji će se odmah isplatiti

Jednom kada zima pokuca na vrata, ona sitna pukotina u krovu koju ste vješto zanemarivali može postati prava noćna mora koja će vam izbiti desetke tisuća kuna iz džepa. Slično je i sa začepljenim odvodima i pipom koja curi.

1. Riješite se lišća

Otpalo lišće može ubiti travu kada ga prekrije snijeg, a privući će i razne štetočine u vaše dvorište. Umjesto da ih pokupite i strpate u vreću, iskoristiti kosilicu i pretvorite velike hrpe lišća u sitne komadiće koji će dobro doći vašem travnjaku. Uštedjeli ste na cijeni vrećice, a i nema neugodnog savijanja leđa i skupljanja otpalog lišća.

2. Provjerite krov

Prokišnjavanje će s vremenom napraviti znatnu štetu na crijepu i cijeloj konstrukciji krova, što bi vas na kraju moglo koštati tisuće kuna. Uzmite dalekozor i provjerite ima li pukotina sa zemlje, ali i razmislite o tome da pozovete profesionalca da pogleda apsolutno sve sitne pukotine, oko dimnjaka i mjesta na koja vi inače ne biste obraćali pozornost. Cijena postavljanja novog krova je nevjerojatno visoka, od 140 kuna po metru kvadratnom za najjeftiniju izvedbu do 240 kuna po metru kvadratnom za najbolju, a to su samo radovi bez materijala.

3. Odčepite odvode

Odvodi oko vašeg krova imaju jednu jedinu misiju – odvesti vodu što dalje od vašeg doma. No, tu ulogu će teško ispuniti ako su prepuni lišća, borovih iglica ili zamrznute vode. Isplati se uložiti u zaštitu za odvode, preko koje će u njih ući samo voda, a bitno je i da vodu odvode barem metar i pol od vaše kuće. Profesionalno čišćenje odvoda u jesen i proljeće košta oko 300 dolara na godinu, ali to vrlo jednostavno možete napraviti i sami ako se ne bojite visine i pada s ljestava.

4. Zavrnite odvode

Pipe mogu eksplodirati ako u njima ostane voda i smrzne se, što bi vam moglo stvoriti skup nered u kućanstvu. Zavrnite glavne odvode i ispustite vodu iz svih pipa te ispraznite sva crijeva koja su vam tijekom ljeta služila za navodnjavanje vrta ili punjenje bazena. Crijeva spremite u sobe koje ne grijete i ne hladite. Tim sitnim poslovima ćete uštedjeti tisuće kuna na vodoinstalaterskim popravcima, pogotovo ako pipe eksplodiraju i uzrokuju vam poplavu dok niste kod kuće.

Poslovi u kući koji će vam uštedjeti novac

Ako imate vjetrovitu kuću, a sistem zagrijavanja vam treba popravak, grijanje ćete plaćati puno više no što je potrebno. S malo silikona i masti možete napraviti čuda za vaše račune i temperaturu u kući.

5. Automatizirajte uštedu energije

Smanjenjem temperature za 5 do najviše 10 stupnjeva dok ste na poslu ili spavate dobit ćete 15 posto manji račun za grijanje. Smanjenje je jednostavno, na termostatu, a na godišnjoj razini u džepu će vam ostati 100 dolara više.

6. Zaustavite protok zraka izvana

Najveća ušteda u vašem domu doći će ako začepite rupe u zidovima, na rubovima prozora i cijevima koje prenose energiju za zagrijavanje. Izolaciju je inače najbolje ostaviti profesionalcima, ali ako imate volje i znanja te malo silikona, pjene i traka koje ne propuštaju možete se i sami baciti u ovaj nešto opsežniji posao zatvaranja rupa oko prozora, vrata... Zatvaranje rupa koje propuštaju zrak uštedjet će vam i 2500 kuna na računima za grijanje.

7. Promijenite filtere na uređajima za zagrijavanje

Filteri prekriveni prljavštinom teže zagrijavaju prostoriju i vode većim kvarovima čiji popravak je dosta skup. Bilo bi ga dobro provjeriti i očistiti barem jednom mjesečno, a profesionalni pregled je dovoljan jednom godišnje, kako bi se vidjelo jesu li sve cijevi dobro spojene, curi li negdje plin ili postoji opasnost od strujnog udara. Uštedjet ćete oko 1500 kuna za popravak bojlera i radijatora, a neće vas mučiti činjenica da bi vam se sve pipe u domu mogle smrznuti ako ostanete bez grijanja.

8. Očistite dimnjak

Kamin ili peć na drva sigurno daju poseban ugođaj, ali zahtijevaju i posebnu brigu. Vrlo lako može doći do požara ili, još gore, trovanja ugljičnim monoksidom ako ne pazite na pravilan odvod dima iz vaše kuće. Također, dimnjak koji ne koristite može popucati i uništiti vam dobar dio dnevnog boravka, a to je trošak koji vam sigurno nije potreban. Izdvojite novac za pravu inspekciju dimnjaka, jer su troškovi koji inače mogu nastati ogromni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:35