Veliki preporod

Izvanredne mjere u Rumunjskoj: Plaće porasle 50 posto, liječnicima 30 tisuća kuna

Plaće zaposlenih u rumunjskom javnom zdravstvu od ožujka su se povećale za dodatnih 70 posto
 REUTERS

Plaće u Hrvatskoj trenutačno u prosjeku iznose 6.400 kuna, odnosno oko 860 eura. Po tome se naša zemlja nalazi u sredini među 11 novih članica EU-a. No, ako se nastavi sadašnji trend, sve srednjoeuropske zemlje, koje su nam prije tri desetljeća gledale u leđa, za koju godinu prestići će Hrvatsku i po plaćama i po životnom standardu, tvrdi Novi list.

Tako u Hrvatskoj, u prošlih pet godina, plaće nominalno rastu po stopi od oko 4 posto. Međutim, u Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj plaće napreduju po stopama od 8 do 15 posto godišnje, barem prema podacima njihovih nacionalnih statističkih službi i prema izvješćima agencija.

Najdrastičniji je primjer Rumunjska u kojoj je zavladalo svojevrsno izvanredno stanje zato jer Vlada želi spriječiti raspad zdravstvenog sustava i javnih službi, te zaustaviti bijeg stručnjaka u razvijene zemlje. Stoga bruto plaće u toj zemlji već dvije godine rastu po stopi većoj od 15 posto, ponajprije u javnom sektoru.

Prosječna neto plaća u Rumunjskoj početkom ove godine popela se na oko 620 eura, što je oko 50 posto više nego prije dvije godine. Samo prošle godine plaće medicinskog osoblja, nastavnika i profesora skočile su oko 30 posto, prema Romania Insideru. Budući da se osjetio i manjak građevinskih radnika, njihove su plaće početkom ove godine skočile za 40 posto, zahvaljujući osjetnom povećanju minimalne plaće.

Također, plaće zaposlenih u rumunjskom zdravstvu od ožujka su se povećale za dodatnih 70 posto. Medicinska sestra ima plaću od najmanje 556 eura, a ona s višom stručnom spremom najmanje 645 eura, ne računajući obilne bonuse. Liječnici opće prakse primaju najmanje 1.960 eura. Zbog prekovremenih sati i rada u hitnoj službi liječnici mogu mjesečno zaraditi i dvostruko više, tvrdi Romania Insider. Najbolje plaćeni zdravstveni djelatnici primaju više od 4.000 eura mjesečno.

To golemo povećanje primanja liječnika u Rumunjskoj, koji sada mjesečno primaju više od kolega u Hrvatskoj, bilo je isprva planirano do 2022. godine, korak po korak. Ali vlada u Bukureštu odlučila je ubrzati stvari, jer je toj zemlji, očito, dogorjelo do noktiju, piše Novi list.

Sličan razvoj događaja zahvatio je ostale srednjoeuropske zemlje, iako stanje u njima nije kao u Rumunjskoj. Bruto plaće u Mađarskoj u prošle su dvije godinama rasle po stopama od 12 posto, a početkom ove godine nastavljaju napredovati tempom od 10 posto, prema državnoj statistici. Tome treba dodati da je svaka žena mlađa od 40 godina, s najmanje tri godine radnog staža, dobila pravo na državni kredit od 32.000 eura za podizanje djece, kojeg neće vraćati ako njezina obitelj bude imala prinove. U Češkoj bruto plaće već dvije godine rastu po stopi od oko 8 posto, a u Poljskoj od 7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 22:46