Novi dućani

Iznajmljivanje poslovnih prostora na Stradunu: Mjesečno traže gotovo 50.000 kuna bez PDV-a

Zaklada 'Blaga djela' raspisala je krajem studenog javni natječaj za davanje u zakup dvaju poslovnih prostora na Stradunu
Zaklada 'Blaga djela' raspisala je krajem studenog javni natječaj za davanje u zakup dvaju poslovnih prostora na adresi Placa 20
 Božo Radić/HANZA MEDIA

Zaklada 'Blaga djela' raspisala je krajem studenog javni natječaj za davanje u zakup dvaju poslovnih prostora na adresi Placa 20 površine 26 odnosno 27 četvornih metara za obavljanje svih djelatnosti osim onih kojih unutar zidina ionako ima previše – ugostiteljstvo i prodaja suvenira. Za dva prostora na Stradunu – u jednom je trenutno 'Tisak', a u drugom butik, koje Zaklada daje u zakup na pet godina, mjesečni najam iznosit će 45 odnosno 47 tisuća kuna mjesečno plus PDV. Na natječaj je pristiglo po pet ponuda za svaki prostor.

- Znam da je jedan od ta dva prostora sigurno Pemo, a za drugi još nismo definitivno odlučili – potvrdio je Dubrovačkom vjesniku predsjednik Upravnog vijeća Zaklade Mario Duić, ne želeći govoriti u kojem će prostoru biti Pemo jer 'konačna odluka za oba prostora još nije donesena'. Idući tjedan, dodaje, trebalo bi se sve znati.

- Fali svega. Život u Gradu je postao jako skup. Ljeti dižu cijene i 40 posto. Jedna obična šunka ovdje je 55 kuna kila, a u Tommyju 35 kuna. Boca običnog ulja je 13 kuna, a u trgovačkom centru sam platila devet - komentari su stanovnika povijesne jezgre koji svakodnevno muku muče s kupovinom, pogotovo ljeti kada prehrambene artikle plaćaju kao zlato. Ako ih uopće nađu na policama tri omanje trgovine s reduciranom ponudom zbog prostorne ograničenosti. Jer na te iste trgovine usmjerene su i tisuće turista koje svakodnevno u sezoni prolaze Gradom. I tako je godinama.

K'o na kolodvoru

Za dva poslovna prostora u vlasništvu Dubrovačke biskupije sklopljen je petogodišnji ugovor o zakupu s trgovačkim društvom Kolak, odnosno predugovor s trgovinom Pemo. Na adresi Lučarica 2 – desno, u prostoru koji nije bio pod zakupom, novi zakupitelj Kolak trgovina tu namjerava prodavati svježe voće, voćne salate i sokove. Za prostor na adresi Od puča 22 koji je u zakupu do studenog 2020. nije izabran dugogodišnji zakupoprimac Alpina cro, već je predugovor sklopljen s Pemom za trgovinu na malo. Iz Dubrovačke biskupije objasnili su kako je povjerenstvo prilikom odabira vodilo računa o planiranoj djelatnosti te kvaliteti i održivosti ponude u Gradu.

Božo Radić/HANZA MEDIA
Zaklada 'Blaga djela' raspisala je krajem studenog javni natječaj za davanje u zakup dvaju poslovnih prostora na adresi Placa 20

Informacija kako će se u Gradu otvoriti još trgovina mješovitom robom naišla je na pozitivne komentare stanovnika unutar zidina. Kako i ne bi kad oni, njih tisuću i pol, kako kaže zadnji popis iako ta brojka tim istim stanovnicima zvuči smiješno, najbolje znaju kako od travnja do studenog izgleda kupnja u tri postojeća dućana. Koje se u tom vremenu nekim čudom pretvore u turističke trgovine s turističkim cijenama, a gužva kao na kolodvoru. Kada u redu za blagajnu čekaju i po pola sata, a bočicu vode plaćaju deset kuna, dok tu istu u Gružu mogu kupiti za pet. No pitanje je hoće li i ove nove trgovine u jednom dijelu godine postati turističke, hoće li se i u njima od zimskih relativno normalnih cijena preko noći prebaciti na nenormalne? Neće trebati čekati predugo kako bismo se uvjerili.

Manje stresa

Stanovnici Svete Marije, Andrije, Pustijerne, Mrtvog zvona oduševljeno su pozdravili hvalevrijednu inicijativu Dubrovačke biskupije o mogućem otvaranju prehrambene trgovine podno zidina s južne strane, a sve s ciljem revitalizacije tog dijela Grada i olakšavanja svakodnevnog života tamošnjim sugrađanima.

- Vjerujte, teško je nama starijima penjati se po tolikim stepenicama kako bi otišli u dućan – rekla je jedna od stanovnica dijela povijesne jezgre u kojem su dobrim dijelom stanovnici starije životne dobi. Njihovo oduševljenje dosta brzo je splasnulo jer, na žalost, nitko od tolikog broja trgovačkih društava nije našao ekonomsku računicu u otvaranju trgovine u 80 četvornih metara poslovnog prostora na adresi Od Kaštela 11. I to uz minimalnu mjesečnu naknadu od 100 kuna. Tako je pokušaj za svaku pohvalu, zbog nedovoljne moguće zarade trgovcima, neslavno propao.

Stavimo li turističke cijene po strani, otvaranjem novih trgovina mješovitom robom stanovnici povijesne jezgre, to se već sad može sa sigurnošću reći, sigurno će profitirati, barem što se gubljenja živaca tiče. Kilometarski redovi na blagajnama u skučenim prostorima po nesnosnoj vrućini nimalo nisu ugodni. Uz više dućana barem će gužve u njima biti manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 07:31