država i dalje najveći dioničar

Ivan Božidar Ivanović prodao 8,7 posto dionica Đure Đakovića češkoj tvrtki ST Probin

Grupacija Đuro Đaković je u prvih devet mjeseci ove godine imala gubitak od gotovo sedam milijuna manje nego u istom lanjskom razdoblju
 Danijel Soldo/Cropix

Ivan Božidar Ivanović je svojih 8,70 posto dionica u Đuro Đaković grupi prodao češkoj tvrtki ST Probin, objavila je u četvrtak slavonskobrodska kompanija grupa putem Zagrebačke burze.

Kako se navodi u objavi, Uprava Đuro Đaković grupe je zaprimila obavijesti Ivana Božidara Ivanovića o padu ispod praga od pet posto glasačkih prava u Đuro Đaković grupi, i to temeljem ugovora o kupoprodaji dionica sklopljenog 21. prosinca između njega i kupca ST Probin, iz Praga.

"Apsolutni broj otpuštenih dionica s glasačkim pravom iznosi 883.589 dionica, što čini 8,70 posto dionica s glasačkim pravima", nakon čega Ivan Božidar Ivanović ne drži više nikakve dionice u Đuro Đaković grupi, zaključuje se u objavi.

Time se nastavljaju vlasnička preslagivanja u Đuro Đaković grupi, a nakon što su sredinom studenoga (17. studenoga) Nenad Bakić i Rujana Bakić sklopili ugovor o prijenosu dionica s društvom D.D. Acquisition iz Češke, temeljem čega je češka tvrtka preuzela ukupno 18,878 posto dionica slavonskobrodske tvrtke.

Iza D.D. Acquisition stoje češki poduzetnici Jaroslav Strnad i Rene Matera, koji putem svojih tvrtki ostvaruju zajedničku kontrolu nad tom tvrtkom. Strnad je osnivač jedne od najvećih čeških kompanija Czechoslovak Groupa, a preko svoje grupacije CE Industries drži 65-postotni udjel u D.D. Acquisition, dok Matera drži 35 posto udjela preko svoje Promet grupe, koja je također jedna od vodećih čeških kompanija.

Po podacima s internet stranice tvrtke ST Probin, riječ je o tvrtki koja je specijalizirana za dobavu i ugradnju zaštićenih komora.

Inače, u vlasničkoj strukturi Đuro Đaković grupe pojedinačno najveći udio, nešto više od 28 posto dionica ima hrvatska država (putem CERP-a, HZMO-a i sl.) a Ivan Božidar Ivanović je do sada bio treći pojedinačno najveći dioničar.

Đuro Đaković grupa je sredinom lipnja ove godine objavila javni poziv za neobvezujuće iskazivanje interesa investitora za sudjelovanje u restrukturiranju te grupacije dokapitalizacijom, a sredinom rujna izvijestila da je zaprimila neobvezujuće ponude potencijalnih investitora za sudjelovanje u restrukturiranju dokapitalizacijom.

Početkom prosinca je slavonskobrodska kompanija izvijestila da je zaprimila dvije uvjetne ponude potencijalnih investitora za dokapitalizaciju, pri čemu nisu bili navedeni nikakvi detalji već je tek najavljeno da će se te ponude razmotriti te će se odlučiti o daljnjim koracima u procesu restrukturiranja.

Po podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješća, grupacija Đuro Đaković je u prvih devet mjeseci ove godine imala gubitak od 31,8 milijuna kuna, što je gotovo sedam milijuna manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Grupacija je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila ukupni prihod od 286,4 milijuna kuna, 50,9 milijuna kuna više na godišnjoj razini, dok su ukupni rashodi iznosili 318,2 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 45,7 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:58