Novi trend

Istrijani više ne žele kupovati stanove, no zato raste drugi tip prodaje

Prošle godine je zabilježen osjetan pad prodaje stanova kada se brojka spustila na 1479 prodanih stanova
Ilustracija, vila Čabrunići u Istri
 Goran Šebelić / CROPIX

Što se događa s prometom nekretnina na istarskom poluotoku? Po kojoj se cijeni prodaju kuće i stanovi i za čime vlada veća potražnja? O ovim pitanjima Glas Istre razgovarao je sa Snježanom Gospić, predsjednicom Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina pri Županijskoj komori. Ujedno je i vlasnica vodeće umaške agencije za prodaju nekretnina Arx Primus iz Umaga.

- Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do sada je izdalo rješenje za posredovanja u prometu nekretnina u Istarskoj županiji za 101 posrednika poznatijim kao agencije. Prema zajedničkom izvješću o tržištu nekretnina Istarske županije, Grada Pazina i Pule za 2018. godinu, u toj je godini u odnosu na prethodne dvije promet nekretnina u porastu. Uočljivo je kako trend prodaje stanova u 2018. pada, dok znatno raste prodaja obiteljskih kuća i ljetnikovaca u 2017. i 2018. godini - kazala je Gospić.

U Puli 337 prodana stana

Postignute cijene stanova u Istri zapravo su u porastu od 2015. godine. Tada je u Hrvatskoj prosječna cijena iznosila 7.858 kuna po metru kvadratnom.

- Najsvježiji podaci s kojima raspolažem za Istarsku županiju pokazuju da se prosječna postignuta vrijednost za stanove kreće između 7.800 i 12.800 kuna po metru četvornom u priobalnom pojasu, dok se u unutrašnjim gradovima Istre cijena po četvornom metru kreće između 5.000 i 7.000 kuna - pojasnila je Gospić.

Pritom je evidentno i gdje je lani realizirano najviše kupoprodajnih ugovora. Prva je Pula s 337 prodanih stanova, slijedi Poreč s 250, Umag sa 158 pa Novigrad sa 152, a nakon njih na ljestvici se nalaze Medulin s 96 prodanih stanova i Labin s 87. Kretanja ponude i potražnje na tržištu nekretnina u Istri su nepredvidiva, jer je 2016.zabilježena prodaja 1.147 stanova, u 2017. godini 1.719, a prošle godine je zabilježen osjetan pad kada se brojka spustila na 1.479 prodanih stanova.

- Jedan od vodećih razloga toga je što je porasla potražnja za kupnjom obiteljskih kuća ili iznimno luksuznih stanova, kojih najviše nedostaje na istarskom tržištu. Recimo u Umagu je uočljivo da se vrlo malo grade takvi novi stambeni objekti pa bih naglasila potrebu takve luksuzne gradnje, jer vlada izniman interes za njima. Dobar primjer u Istri je Novigrad koji ima veliku ponudu novih stanova i gdje se postiže cijena od 2.500 do 3.500 eura po metru četvornom. Inače su najtraženiji stanovi na tržištu veličine 50 do 60 kvadrata, odnosno optimalne vrijednosti oko 100.000 eura - iz iskustva govori Snježana Gospić.

- Lani je ostvaren rekord od 432 prodane kuće u Istri. Cijene se kreću od nekoliko stotina tisuća eura pa do preko milijun eura za neke objekte. Radi se o vrlo bogatim klijentima što je dokaz da smo izuzetno poželjna destinacija. Najčešći klijenti s kojima surađujemo i koji kupuju dolaze iz Slovenije, Njemačke i Austrije - dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 08:07