Velike regionalne razlike

Istra je eldorado za brendove, Zagrepčani traže brzi šoping, a Slavonci jeftiniju robu

Potrošači u svakoj od regija pokazali su velike razlike u navikama kupnje, pa čak i u trgovačkim lancima u kojima najčešće kupuju
Kupnja u Lidlu
 Lidl Hrvatska

Hrvatsko tržište je razmjerno malo, ali jedno je od najraznolikijih u Europi kada je riječ o regionalnim specifičnostima potrošača, pokazuje istraživanje koje su proveli agencija za istraživanje tržišta Nielsen, a koje je objavio magazin Ja Trgovac.

Za potrebe istraživanja Hrvatska je bila podijeljena na pet regija. Potrošači u svakoj od regija pokazali su velike razlike u navikama kupnje, pa čak i u trgovačkim lancima u kojima najčešće kupuju. Tako, primjerice, u Zagrebu kupci najčešće posjećuju Konzum, Kaufland i Interspar, u Središnjoj Hrvatskoj dominantni trgovački lanci su Konzum, Lidl i Kaufland, na zapadu zemlje to su Plodine i Lidl, a na jugu, u Dalmaciji, Tommy. S druge strane, na istoku zemlje, u Slavoniji, Baranji i Srijemu, ni jedan trgovački lanac među kupcima nije dominantan, već potrošači redovno posjećuju sve trgovačke lance, ovisno o njihovim cijenama, pokazuje istraživanje.

Značajne razlike među hrvatskim potrošačima postoje i kada je riječ o dinamici kupnje. Na istoku zemlje velika kupovina obavlja se, u pravilu, jednom mjesečno, a najčešće se kupuju proizvodi koji su na akciji, oni koji se prodaju po najnižim cijenama. Na drugoj strani spektra je zapad zemlje - Istra i Kvarner, gdje su kupci spremni platiti premium cijenu za proizvode visoke kvalitete, a kupci češće odlaze u veliki šoping.

I u Zagrebu se veliki šoping obavlja dva puta mjesečno, dok se kupovina nekoliko osnovnih proizvoda obavlja dva do tri puta tjedno. Kupci u Zagrebu smatraju da vrijedi platiti više sve što omogućava uštedu vremena. Najveći dio Zagrepčana kupnju obavlja u hiper i supermarketima.

Donekle slična situacija je i u Središnjoj Hrvatskoj, koja je, ističu u Nielsenu, najsličnija hrvatskom prosjeku. No, za razliku od metropole, kupci u središnjem dijelu zemlje kupovinu planiraju i sastavljaju popis za kupnju, što umanjuje mogućnost impulzivne kupnje. Još je jedna značajna razlika u ponašanju kupaca u Zagrebu i onih u Središnjoj Hrvatskoj. Naime, potrošači u Središnjoj Hrvatskoj kupuju ponajprije osnovne namirnice i štede na luksuznim proizvodima. I oni, poput onih na istoku zemlje, u trgovinama aktivno traže promocije. Ili, kako kažu u Nielsenu, dok je u Zagrebu 'convenience' ključ uspjeha u trgovini, kupci u široj okolici Zagreba za 'convenience' ipak nisu spremni više platiti.

Na zapadu zemlje kupci preferiraju češće odlaziti u trgovinu. Osim što su spremni kupiti premium proizvode i više platiti za njih, kod njih je naglasak na dobro organiziranoj trgovini s ugodnom atmosferom. Na odabir trgovine, pokazuje istraživanje, posebno utječu svježa riba i plodovi mora.

Kupci u Dalmaciji, s druge strane, posjećuju najmanje trgovina. Unatoč tome, troše više od prosječnog hrvatskog kupca. Dalmatinci, pokazalo je istraživanje, uz svježe proizvode češće kupuju i brendove trgovačkih robnih marki. I kupci na jugu zemlje vole kupovati u trgovinama s ugodnom atmosferom, a većinu namirnica kupuju u supermarketima, proizlazi iz Nielsenova istraživanja.

Kako se prilagoditi kupcima?
Prodaju u Zagrebu treba ubrzati

Iz navika kupaca proizlaze i preporuke trgovcima, pa primjerice u Nielsenu preporučuju da kupcima na istoku trgovci pomognu u povećanju frekvencija velikih kupnji, kao i da stvore vrijednost za novac pravilnim odabirom asortimana i cijena. Preporuka za trgovce u Središnjoj Hrvatskoj je da svoje kupce drže sretnima, i to putem promocija i izvrsnom uslugom, dok trgovcima u Zagrebu preporučuju da kupcima pomognu ubrzati kupnju, a kupovinu učine što efikasnijom odabirom pravog asortimana i cijene.

Za zapadnu regiju kažu da je Eldorado za brendove, no to ne znači da ih mogu previsoko cjenovno pozicionirati. Trgovcima na jugu zemlje, pak, preporučuju da kupcima daju svježinu.

Karakteristike potrošača u različitim dijelovima Hrvatske
Istok:

- veliki šoping obavlja se jednom mjesečno

- najviše se kupuju najjeftiniji proizvodi

- redovito se posjećuju svi trgovci

Središnja Hrvatska:

- kupci planiraju kupovinu

- traže se promocije

- štedi se na luksuznim proizvodima

Zagreb:

- velika kupovina realizira se 2 puta mjesečno, dok se manje kupnje obavljaju 2 do 3 puta tjedno

- kupci najviše novca ostavljaju u hiper i supermarketima

- potrošači su spremni više platiti kako bi uštedjeli na vremenu

Zapad:

- eldorado za brendove: potrošači su spremni platiti više za proizvode veće kvalitete

- kupci vole učestale kupnje

- u fokusu su im dobro organizirane trgovine s ugodnom atmosferom

Jug:

- kupci posjećuju najmanje trgovina, ali troše više od prosječnog hrvatskog potrošača

- potrošači traže svježu hranu i brendove

- uglavnom kupuju u supermarketima

Izvor: Nielsen, Ja Trgovac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2023 08:53