Primamljiva ponuda

I Nijemci prate novi trend: 'Nudimo vam mjesec dana plaćen smještaj, bez obaveza'

Iako Görlitz godišnje posjeti više od 140.000 turista i dalje muku muči s iseljavanjem stanovništva
Görlitz, Njemačka
 Profimedia, AKG, akg-images / Bildarchiv Monheim / Schütze / Rodemann

Mjesec dana potpuno besplatnog boravka – tako glasi plan kojim njemački grad Görlitz planira privući nove građane.

Smješten u saveznoj državi Saksa na samoj granici s Poljskom ovaj gradić sa svega 56.400 stanovnika odlučio je, po uzoru na ostale europske gradove, Nijemcima, ali i stranim državljanima ponuditi svoju verziju popularnih poticaja za preseljenje.

Uz osigurani plaćeni smještaj kojeg potencijalnim kandidatima nude na period od mjesec dana, grad od njih ne traži ništa za uzvrat. Točnije, ako se nakon mjesec dana odluče odseliti, oni to slobodno mogu učiniti bez vraćanja uloženih sredstava.

Iako Görlitz zbog očuvane povijesne jezgre godišnje posjeti više od 140.000 turista, još od pada Berlinskog zida grad muku muči s iseljavanjem stanovništva.

S obzirom da je grad već započeo s novim projektom, kako navodi The Guardian, iz gradskog ureda poručili su kako su do sada zaprimili već 150 prijava. Od toga je čak dvije trećine stiglo iz većih njemačkih gradova, dok su ostale pristigle iz susjednih zemalja.

, Image: 335960492, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia, Bodo Tüngler
Profimedia, Panthermedia, Bodo Tüngler
Görlitz

Osim europskih prijava, vlasti su zaprimile i nekoliko prijava iz SAD-a.

Inače, u posljednjih godinu dana sličnom praksom privlačenja stanovnika koristio se veliki broj gradova u Italiji, Grčkoj, Kanadi, ali i Turskoj.

the bridge seen from the air, Image: 358060600, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia, norbert plugge
Profimedia, Panthermedia, norbert plugge
Görlitz

No, za novim trendom ne zaostaju ni gradovi u SAD-u. Jedan gradu u saveznoj državi Oklahoma stručnjacima za ICT biznis za preseljenje nudi čak 10.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:34