Ne nasjedajte!

Hrvatskim poduzetnicima još dolaze uplatnice za upis u eRegistar: ne morate ih platiti!

Iza upisa u Elektronički registar stoji privatna tvrtka Dora poslovno savjetovanje j.d.o.o
 CROPIX/Screenshot

Kao što je Jutarnji list već upozoravao, na adrese hrvatskih poduzetnika ovih dana stižu uplatnice na 395 kuna za upis u Elektronički registar gospodarstvenika. No, problem je u tome što uplatnice i popratni tekst i sadržaj ostavljaju poprilično jak dojam da je riječ o novoj obvezi za poduzetnike te novom državnom nametu koji moraju platiti.

Ne nasjedajte. To nije točno. Iza upisa u Elektronički registar stoji privatna tvrtka Dora poslovno savjetovanje j.d.o.o. iz Zagreba, piše portal zazubice.com.

Na njihove upite, Igor Filipović, direktor spomenutog poduzeća nije odgovorio.

Na navlakušu opasno podsjeća i činjenica da vam u prvih 14 dana od primitka uplatnice nude „povlaštenu naknadu” u iznosu od 395 kuna, koja će, ako ju ne platite u navedenom roku skočiti na 790 kuna.

Screenshot

Kako piše portal zazubice, mnogi poduzetnici koji su primili ovu obavijest smatraju da su dovedeni u zabludu jer je potrebno detaljno i oprezno iščitavanje cijelog dokumenta kako bi se uspjelo shvatiti da upis u takav registar, kao niti plaćanje istog, uopće nisu obavezni.

- Nedopustivo je da se kolege obrtnici na ovaj način dovode u zabludu. Sve upućuje kako se radi o službenom dopisu i da je riječ o državnom registru, a iza svega stoji privatni registar i oni naplaćuju upis. Trebalo bi zabraniti imena domene tipa eRegistar privatnoj firmi jer u pitanju su opći pojmovi - istaknuo je obrtnik Damir Juretić, pročelnik Sekcije kemijskih čistača Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Sporno je i kako je privatna tvrtka došla do podataka obrtnika kojima su slali obavijest o Upisu u Elektronički registar. Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka za Zazubice su potvrdili kako se podaci i OIB brojevi obrtnika smiju koristiti bez njihove privole, „jedino ako za to postoji legitimni interes i imaju pravnu osnovu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 03:16