Cijela računica

Hrvati više ne odlaze preko granice po mlijeko i šećer, ali za neke se stvari još isplati

Stanovnici doline Neretve, Vrgorca, Imotskog, već godinama odlaze preko granice jer mogu uštedjeti i do 100 kuna
Ilustracija
 Davor Pongracic/ Denis Jerkovic / CROPIX

Prije se u Hercegovini kupovalo ulje, mlijeko, šećer, a danas je to benzin, jer su ove osnovne životne namirnice jeftinije u velikim trgovačkim centrima, koji svojim akcijama sve češće privlače i kupce iz Hercegovine. Dakle, Dalmatinci u Hercegovinu idu po gorivo i cigarete a Hercegovci dolaze po robu široke potrošnje koja je na akcijama u dalmatinskim trgovačkim centrima.

Iako je gorivo u Hrvatskoj pojeftinilo, s hercegovačke strane granice ipak je jeftinije. Pritom hercegovački trgovci na benzinskim postajama primaju kune, marke, eure i kartice na odgodu.

Budući da mogu uštedjeti i stotinjak kuna, stanovnici pograničnih područja, doline Neretve, Vrgorca, Imotskog, već godinama odlaze preko granice tankirati.

Najtraženiji eurosuper 95 s hercegovačke strane granice košta 2,20 KM, što preračunato u kune iznosi oko 8,47 kuna, dok je u Hrvatskoj 9,98 kuna. Dakle cijena je u Hercegovini niža za oko 1,51 kuna po litri benzina. Dizel u BiH košta 2,30 KM ili 8,85 kuna, dok je njegov cijena u Hrvatskoj 9,85 kuna, dakle u BiH je jeftiniji za kunu po litru. Tako je računica jednostavna, a novčana ušteda po litri goriva dovoljan je razlog da se sve više vozača iz Dalmacije spremnike automobile puni s druge strane granice.

Zbog niže cijene benzina za kupnju u Hercegovini odlučuju se i oni koji do sada tamo nisu kupovali gorivo zbog straha da je možda lošije kvalitete. Naime, u BiH se primjenjuju niži standardi kvalitete, pa pojedine vrste derivata sadržavaju veće količine sumpora od istih takvih kupljenih u Hrvatskoj.

Ipak, niža cijena ruši sve barijere, poglavito u ovim vremenima krize i besparice.

Osim što naliju goriva, na benzinskim postajama s druge strane granice može se popiti i kava, koja košta jednu marku (4 kune) te cigarete koju su u prosjeku jeftinije za oko pet kuna po kutiji cigareta. Tako se na jednoj šteki uštedi pedesetak kuna.

- Sve da i poskupe gorivo i cigarete u Hercegovini, nama će opet biti isplativije kupovati tu nego u Hrvatskoj! - govore nam kupci iz Dalmacije koje smo zatekli na jednoj hercegovačkoj benzinskoj pumpi. Ne boje se da je gorivo lošije kvalitete s druge strane granice.

- Ma to su vam samo priče, možete ulijevati obično 95 ili 98, koje je kvalitetnije negoli u Hrvatskoj - uglas rezimiraju.

Sve je to dovoljan razlog da se barem dva puta mjesečno "potegne“ preko granice u susjedstvo po gorivo i cigarete ili pak rezani duhan, koji je ne može legalno unijeti u RH.

- Znam da su cigarete štetne, ali ne mogu prestati pušiti, to mi je jedino zadovoljstvo koje imam. Nemam novaca za kutiju "hrvatskih“ cigareta. Prije sam kupovala preko granice cigarete, a sada isključivo kupujem duhan pa pravim sama, kazala nam je jedna umirovljenica, koja sa 1800 kuna penzije jedva sklapa kraj sa krajem. Ipak, za kilogram rezanog duhana je izdvojila 20 konvertibilnih maraka i to joj je dosta za čitav mjesec uživanja u nikotinu.

Iskusni prekogranični "šopingaši" nam kažu da prodavači u trgovačkim centrima neposredno sa hercegovačke strane granice primaju kune, ali tečaj baš i nije tako povoljan. Obračunavaju 1:4, za jednu marku četiri kune pa je zato isplativije plaćati karticom. To vrijedi baš za pogranični pojas.

Međutim, ako se krene dublje u Hercegovinu kune više nisu platežno sredstvo. Tamo traže isključivo konvertibilne marke ili se moraju "peglati“ kartice. No, i u tom slučaju je isplativa kupovina, budući po službenom tečaju marka se obračunava za 3,85 kuna, a ako se koristi kreditna kartica račun na naplatu dolazi dvadesetog u idućem mjesecu.

Druga dodatna pogodnost je vraćanje PDV-a na granici a jedini uvjet je da se roba mora iznijeti sa teritorija Bosne i Hercegovine. Na 100 potrošenih konvertibilnih maraka povrat je 17 KM (65 kuna).

- ​Ma nije vam to nikakav problem. Potreban je jedan formular koji vam ispuni prodavač kod kojega ste kupili robu. Evo ja sam kupio tenisice koje su koštale 200 KM-ova i na njih ću dobiti povrat poreza od 24 marke. To vam je skoro 100 kuna-pojašnjavaju nam blagodati kupovine preko granice. Ali ne pristaju na fotografiranje. Pravdaju nam se da su kupili dva kilograma telećih šnicela, a zna se da meso ne smije preko granice i svatko tko ga nosi riskira kaznenu prijavu i novčanu kaznu od dvije tisuće kuna.

- Pa vi ste hrabri - kažemo im potiho.

- Tko ne riskira ne profitira! - spremno nam dobacuju u šali, pojašnjavajući da je meso u Hercegovini i kvalitetnije i jeftinije. Kad ovdje kupimo teletinu, znamo što smo pojeli - govore uglas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:06