Egzotične lokacije

Hanfa: Ne nasjedajte na lažne članke i pozive koji obećavaju laku zaradu

Velikim brojem takvih internetskih trgovinskih platformi upravljaju društva koja za to nemaju ovlaštenje ili društva koja ne smiju hrvatskim građanima nuditi svoje brokerske usluge

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je u ponedjeljak, u povodu Svjetskog tjedna ulagatelja, upozorila građane da ne nasjedaju na lažne članke i telefonske pozive u kojima im se obećava laka zarada.

Iz Hanfe navode da Svjetski tjedan ulaganja obilježavaju s ciljem podizanja svijesti o važnosti edukacije i stjecanja informacija prije donošenja odluka o ulaganju u financijske proizvode i usluge.

Kažu da se građanima učestalo putem oglasa na internetu ili izravnim telefonskim kontaktom nudi mogućnost trgovanja financijskim instrumentima putem raznih internetskih stranica.

Međutim, upozoravaju, velikim brojem takvih internetskih trgovinskih platformi upravljaju društva koja za to nemaju ovlaštenje ili društva koja ne smiju hrvatskim građanima nuditi svoje brokerske usluge. Često je riječ o društvima koja imaju registrirano sjedište na egzotičnim otocima kao što su Sveti Vincent i Grenadini, Maršalovi Otoci i slična područja poznata po slabijoj regulaciji.

Ta se brokerska društva najčešće povezuju s nekim oblicima prevare i trgovanje putem takvih online platformi izlaže građane visokom riziku da u konačnici ostanu bez novca koji su uplatili za trgovanje, ističu iz Hanfe.

Navode i nedavni slučaj starije žene iz Dubrovnika koja je posljednjih godinu dana dobivala upute nepoznatih osoba koje su se predstavljale kao brokeri, a čije je oglase pronašla na internetu, temeljem kojih je uplaćivala novčane iznose tvrtkama sa sjedištem na Cipru i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u ime ulaganja u trgovinu dionicama, valutama i plemenitim metalima, pri čemu joj je bilo obećano da će joj se uloženi novac vratiti uz dobit.

Nakon što se pobliže informirala o tvrtkama s kojima je poslovala, shvatila je da je žrtva međunarodnih prevaranata. Na opisani način žrtva je oštećena za novčani iznos od 130 tisuća eura, upozoravaju iz Hanfe.

Čimbenici prilikom donošenja ulagačkih odluka

Hanfa ističe nekoliko čimbenika koje treba imati na umu prilikom donošenja ulagačkih odluka.

Tako treba saznati točan naziv brokerskog društva čije se usluge nude, a treba koristiti usluge isključivo investicijskih društava koja se nalaze u evidenciji društava kojima je Hanfa dala odobrenje.

Valja imati na umu da "laka i sigurna" zarada ne postoji, napominju iz Hanfe.

"Ako je vaš "broker" vrlo uporan, zove vas po nekoliko puta dnevno i ne prihvaća "ne" kao odgovor te nudi "priliku koja se događa jednom u životu" vrlo je vjerojatno riječ o prevari", dodaju.

Građane upozoravaju i da ne vjeruju poveznicama na novinskim portalima, Facebooku i ostalim popularnim stranicama koje "odaju tajnu kako brzo zaraditi na internetu".

Često je riječ o poveznicama u kojima poznati Hrvati poput sportaša ili poduzetnika opisuju kako su zaradili puno novaca. Radi se o lažnim člancima na koje ne smijete nasjedati. Ne uspostavljajte komunikaciju s takvim stranicama i nikako ne uplaćujte novac na njihove račune, pojašnjava se.

Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna ulagatelja Hanfa je izdala i brošuru sa savjetima kako prepoznati trgovinske platforme koje se povezuju s prevarama, kako komunicirati s osobama koje građane telefonski nagovaraju na trgovanje, kao i općenite savjete na što obratiti pozornost kako u konačnici građani ne bi bili prevareni i ostali bez svog novca.

Brošura se može pronaći na internetskoj stranici Hanfe kao i na portalu Novac za sutra, namijenjenom financijskoj edukaciji građana, dodaju iz Hanfe, iz koje za 19. listopada najavljuju i internetsko predavanje "Osnove tržišta kapitala".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 21:08