Promjene u Dubrovniku

Gradonačelnik: 'Neki privatni iznajmljivači plaćat će najskuplji porez u državi!'

Zbog povećanja paušala u sustavu iznajmljivanja Dubrovnik će 2019. zaraditi oko 12,5 mil. kn
 Ivo Ravlić / CROPIX

Svi posjetitelji koji će u grad Dubrovnik pristizati u sklopu kružnih putovanja od 2021. godine plaćat će i boravišnu pristojbu, i to u iznosu od jednog eura po danu i gostu, najavio je za Jutarnji list dubrovački gradonačelnik Mato Franković s kojim smo se susreli na drugom danu najvećeg svjetskog turističkog sajma ITB u Berlinu.

Osim toga, Franković već od sljedeće godine ima novosti i za privatne iznajmljivače paušalce.

Naime, nakon što je grad Dubrovnik ove godine među rijetkima pokazao hrabrost izglasati veće porezno opterećenje za takozvani zimmer frei, povećavši sa 300 na maksimalno 750 kuna po ležaju u najstrožem centru grada, od 2020. godine privatni će iznajmljivači u centru Dubrovnika plaćati najskuplji porez na apartmane s obzirom da ga grad Dubrovnik, najavio je ekskluzivno Franković, namjerava povećati na zakonski maksimalno najviše 1500 kuna po ležaju.

- Gledajte, nema nikakvog opravdanja da privatni iznajmljivači u Dubrovniku, koji za svoje kapacitete ostvaruju i po 300 eura za noćenje, plaćaju tako mali porez. Mi ćemo samo ove godine zahvaljujući povećanju paušala poreza u sustavu iznajmljivanja zaraditi 12,5 milijuna kuna, a od sljedeće godine, s maksimalnim poreznim opterećenjem od 1500 kuna po ležaju, brojka će narasti na oko 25 milijuna kuna - izjavio je Franković.

Što se tiče uvođenja boravišne pristojbe za goste s kruzera, Franković kaže kako su igrali fair play te uvođenje ovog opterećenja na vrijeme najavili kruzerskim kompanijama, kako bi se uspjele prilagoditi novim zakonskim odredbama na području Dubrovnika.

Mogućnost uvođenja poreza na goste s kruzera, kaže, omogućuje im novi Zakon o turističkoj pristojbi u koji su, taman prije drugog čitanja, uspjeli ubaciti mogućnost naplate pristojbe za goste s kruzera koju gradovi mogu, ali i ne moraju uvesti.

- Od ove ćemo pristojbe na godišnjoj razini od kruzerskih gostiju ostvariti prihod od 950 tisuća eura, što nam je važan novac s obzirom da svake godine u prometnu infrastrukturu i održavanje cesta ulažemo 12 milijuna kuna - kaže Franković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 03:34