Izvješće Eurostata

Godišnja inflacija u studenome ubrzala u EU i Hrvatskoj

U 28-članoj EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u studenome je ubrzala na 1,3 posto, s 1,1 posto u mjesecu ranije
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji i eurozoni u studenome je ubrzao na godišnjoj razini, a višu stopu godišnje inflacije bilježila je i Hrvatska, nakon tri mjeseca ujednačenog rasta cijena, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

U 28-članoj EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u studenome je ubrzala na 1,3 posto, s 1,1 posto u mjesecu ranije. U prošlogodišnjem studenome iznosila je dva posto.

I u eurozoni je godišnja stopa inflacije u prošlom mjesecu porasla, na jedan posto, s 0,7 posto u mjesecu ranije. Eurostat je time potvrdio prvu procjenu njezine vrijednosti.

U 19-članom gospodarstvu je tako gotovo prepolovljena u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, kada je iznosila 1,9 posto, razinu koju ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB), uz formulaciju "nešto ispod dva posto".

Najviše su u eurozoni na godišnoj razini u studenome porasle cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te usluga, za po 1,9 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Pale su pak cijene energije, četvrti mjesec zaredom, za 3,2 posto, najsnažnije u ovoj godini.

Godišnja inflacija ubrzala u 20 zemalja EU-a

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u studenome iznosila 0,8 posto, nakon što je prethodna tri mjeseca iznosila 0,6 posto. U istom mjesecu prošle godine iznosila je 1,3 posto.

Istu stopu godišnje inflacije bilježe i Irska i Finska.

Najvišu stopu inflacije ponovo su bilježile Rumunjska, od 3,8 posto, Mađarska, 3,4 posto i Slovačka, 3,2 posto. U stopu ih slijedi Češka, s godišnjom inflacijom od tri posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

Najslabiji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini imali su Italija i Portugal, od 0,2 posto, te Belgija, od 0,4 posto.

Ni u jednoj zemlji nije zabilježen pad cijena na godišnjoj razini, pokazalo je izvješće Eurostata.

Uz Hrvatsku, godišnja je stopa inflacije u usporedbi s listopadom uvećana u još 19 zemalja. Ostala je pak nepromijenjena u dvije zemlje a smanjena je u njih pet, utvrdili su u Eurostatu, uz napomenu da nisu raspolagali samo podacima za Veliku Britaniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:44