Fantastičan je!

Foto: Zavirite u ovaj neobični lifestyle hotel na Braču za surfere i ostale hedoniste

Vitar je klasificiran kao lifestyle hotel, a možemo slobodno reći da je vrlo kul i ležerno mjesto
Hotel Vitar na Braču
 Robert Leš

Studio UP, autor splitskog dizajn hostela Golly i Bossy i popularnog rovinjskog Amarina, ovih se dana u užem krugu natječe za godišnju strukovnu nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata sa svojim novim projektom, hotelom Vitar na otoku Braču, turističkim objektom za surfere i druge hedoniste.

Taj je lifestyle hotel u kategoriji četiriju zvjezdica strateški pozicioniran na samom ulazu u Bol. Visine je četiri kata, sa 25 soba, površine oko 2500 četvornih metara. Razgovarali smo s arhitektima Leom Pelivan i Tomom Plejićem, koji su osnivači Studija UP.

Zanimalo nas je je li ime hotela odredilo i stil uređenja te tko ga je smislio.

Kontrasti

- Ime je predložio investitor, a mi smo ga svi zajedno prihvatili jer je super logično za surfersku destinaciju. Osmislio ga je Nenad Vukušić, naš copywriter. Odnos imena i dizajna je povezan, tematizirali smo surfersku atmosferu napetosti, tenzije, užadi… Tijekom boravka gost je svjestan dinamike u prostoru, svjetla, sjena, zvuka i pokreta, a kako su sve lođe zasjenjene užadi, sjene se stalno oblikovno mijenjaju, titraju - opisuje Toma Plejić.

Robert Leš
Hotel Vitar na Braču

Kada su preuzeli posao, hotel je imao postojeći projekt i počeo se graditi te su tijekom gradnje pozvani da preoblikuju kompletan interijer, krovnu terasu, parter, a predložili su i rješenje za vanjsku zaštitu od sunca s užadi i slično.

- Htjeli smo postići kontrastnu atmosferu vani i unutra. Izvana je hotel sav bijel, bliješti, čak svjetluca, a unutra je mat i taman, u unutrašnjosti su stvoreni ‘dubok hlad’ i vrlo opuštajuća atmosfera - kaže Lea Pelivan.

Vitar je klasificiran kao lifestyle hotel, možemo slobodno reći da je vrlo kul i ležerno mjesto, prvi gosti nerijetko ga nisu niti napuštali. Hotel ima vrhunskog chefa Marija Čepeka, zaduženog da užitak i kroz gastronomiju bude potpun. Na krovu je golemi reljef sunčališta - terase s krovnim bazenom iz kojeg puca prekrasan pogled na Hvar i Zlatni rat... Zanimljivo je i da svaka razina u sklopu komunikacije unutar hotela ima malu gimnastičku dvoranu NinjaGym, tako da gosti vježbajući participiraju u dinamici pročelja hotela. A pročelje bliješti i svjetluca dok su šupljine lođa prekrivene napetom užadi koja stvara ugodnu sjenu.

Robert Leš
Hotel Vitar na Braču

Pitamo ih koji su materijali korišteni u interijeru?

- Interijer je relativno hladan i mračan, materijali su ili jako figurativni ili potpuno apstraktni, primjerice, na podovima se iščitavaju morske školjkice i brušeni kamen, a na stropovima enigmatična crna monolitna reflektivna napeta ploha koja blago titra, stvara se refleksija… Zidovi često dobivaju tople plemenite drvene elemente - natur hrastov rukohvat, drvene vertikalne letve kao paravan i slično - kaže Toma Plejić.

U interijeru su vrlo prisutni elementi signalizacije i prostorne grafike koje su Nenad Vukušić i Damir Gamulin razvili kroz onomatopeje kojima oponašaju vanjske zvukove, lokalni sleng, a to je sve jako zabavno i upečatljivo te vizualno ritmično i dinamično.

Robert Leš
Hotel Vitar na Braču

Vizure su prekrasne, okolo-naokolo, zato su arhitekti inzistirali na tome da se svi kreveti u svim sobama rotiraju iz standardne orijentacije prema televiziji u orijentaciju prema van, tako da neke sobe gledaju na kanal prema otoku Hvaru, neke na zapad, prema južnoj strani otoka Brača, a neke na upečatljivu vertikalnu Vidovu goru. Vani je jako prisutan krajobraz iako se radi o nanovrtu. Ksenija Diminić Jurčić, s kojom su surađivali na obiteljskom hotelu Amarin, pretvorila je minimalni perimetar slobodne parcele u intenzivan mediteranski vrt pun kolorita, kontrastnih šljunaka i opojnih mirisa.

Zatečeni projekt imao je bazen na krovu, to ih je privuklo, jer su u više navrata htjeli realizirati taj moment, primjerice, na natječaju za proširenje Meštrovićeva atelijera u Splitu.

Robert Leš
Hotel Vitar na Braču

Otac i kći

- Krovnu smo terasu potpuno modificirali, tako da je stvoren pejzaž sunčališta u kojem se nalazi monolit s bazenom. Pogled s krovne terase je zapanjujući, vidi se sve - Bol, kanal, Hvar, južna strana otoka Brača - kaže Lea Pelivan. Investitori hotela su, kažu arhitekti, otac i kći koji su razvijali projekt niz godina, međutim, u fazi ugovaranja i početka gradnje pozvali su Studio UP na redizajn i komunikacija među njima odmah je “kliknula” te je njihov prvi prijedlog bio prihvaćen.

Ksenija Diminić Jurčić definirala je nanovrt po obodu parcele, dok je Nenad Vukušić stvorio šumove na zidovima hotela pričajući priče i imitirajući zvukove iz prirode. Damir Gamulin diktirao je ritam svih elemenata signalizacije i prostorne grafike koji se na ovom projektu ponašaju jako vibrantno kroz repeticiju i, primjerice, u garaži reagiraju na farove automobila ili zaslone mobitela tako da servisni prostor postaje super glam prostor za party!

Robert Leš
Hotel Vitar na Braču

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:34