Super-tenisice

FOTO Trkači varaju sponzore kako bi nosili najbrže tenisice na svijetu

Jedan je trkač kojem je Adidas sponzor jednostavno preko loga američke kompanije nacrtao poznate Adidasove tri crte
 The Yomiuri Shimbun/AFP

Kontroverzne Nikeove tenisice za trčanje već tjednima pune medijske stupce, a prošlog su tjedna bile na većini stopala američkih trkača (iako se na prvi pogled nije tako činilo).

Kako bi odabrali tko će predstavljati SAD na Olimpijskim igrama koje se ovog ljeta održavaju u Tokiju, održan je maraton u Atlanti, a čak 404 od ukupno 565 trkača nosilo je neku od verzija Nikeovih Vaporfly ili Alphafly tenisica. Uzimajući u obzir njihove mehaničke prednosti, odnosno da u njima ljudi trče četiri posto brže, to zapravo niti ne iznenađuje. Usto, Nike je svoje tenisice, prozvane najbržima na svijetu, i dijelio.

No, zbog njih su mnogi trkači, kako piše Quartz, skinuli tenisice svojih dugogodišnjih sponzora ili su skrivali Nikeice. Sportaši su, preciznije, nosili Nikeove "super-tenisice" prekrivene crnom bojom. Jedan je trkač kojem je Adidas sponzor jednostavno preko loga američke kompanije nacrtao poznate Adidasove tri crte. Niti jedan od tih pokušaja (naravno) nije bio pretjerano uspješan. Ipak, najboljim u tome pokazao se trkač kojeg sponzorira Diadora koji je gornji dio Diadorinih tenisica skinuo i stavio preko onih Nikeovih koje je nosio na nogama.

Tenisice popularnog američkog brenda sadrže trenutno najlakšu posebno dizajniranu pjenu s visokom razinom elastičnosti te omogućavaju do sada nezabilježen povrat energije. Dodatno, sadrže i posebno oblikovanu karbonsku ploču koja prati oblik stopala te stabilizira pjenu ispod i iznad nje i tako sprječava nestabilnost stopala koja se događa kod tenisica s jako debelom potplatom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:00