Signalitics

FED jasno dao do znanja da nema namjeru daljnjeg snižavanja kamatnih stopa u kratkom roku

Sličnu sliku možemo očekivati i u ostalim vodećim ekonomijama, uključujući eurozonu
 Chris Wattie / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Američka centralna banka na jučerašnjem je sastanku odlučila zadržati bazični kamatnjak nepromijenjenim na ciljanoj razini između 1,5-1,75% nakon što je isti prethodno snižen tri puta u toku ove godine. Centralna banka ocijenila je kako je trenutačna razina kamatnjaka primjerena s obzirom na tržišne okolnosti te očekuje da će se kamatnjak zadržati na postojećim razinama kroz cijelu sljedećeu godinu, dok u 2021. i 2022. očekuje skroman rast kamatnih stopa prema procijenjenoj neutralnoj razini od 2,5%,

ŠTO TO ZNAČI?

Usprkos recesiji u prerađivačkom sektoru i postojećim trgovinskim neizvjesnostima, američka ekonomija nastavlja bilježiti sveukupno solidnu izvedbu uz prosječnu ovogodišnju stopu rasta od preko 2% dok se stopa nezaposlenosti nalazi na povijesno niskoj razini od svega 3,5%. U takvim okolnostima nema razloga za daljnje smanjenje kamatnih stopa, koje osim što stimulira ekonomsku aktivnost, povećava sklonost rizičnijim oblicima ulaganja i potencijalno može ugroziti financijsku stabilnost.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Iako je američka centralna banka jasno dala do znanja kako nema namjeru daljnjeg snižavanja kamatnih stopa u kratkom roku (osim u slučaju značajne deterioracije ekonomske izvedbe, retorika je jasno pokazala kako će kamatne stope u SAD-u ostati nisko kroz produljeni vremenski period. Sličnu sliku možemo očekivati i u ostalim vodećim ekonomijama, uključujući eurozonu koja bi mogla potencijalno i dodatno sniziti depozitnu kamatnu stopu u nadolazećim mjesecima. Sve navedeno implicira i kako će kamatne stope na domaćem tržištu ostati na aktualno niskim razinama kroz produljeni vremenski period.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:28