Svjetska tržišta

Europski indeksi i dionice u padu, investitori bježe s burza: 'Bojimo se trgovinskog rata'

Investitori su na iglama uoči sastanka američke i kineske delegacije u četvrtak u Washingtonu
Donald Trump
 Carlos Barria / REUTERS

Na europskim su burzama u četvrtak prijepodne cijene dionica pale jer investitori povlače kapital iz rizične imovine dok čekaju ishod najnovije runde pregovora između SAD-a i Kine te hoće li ta dva najveća svjetska gospodarstva uspjeti izbjeći trgovinski rat.

Oko 9,30 sati paneuropski Stoxx 600 indeks bio je u minusu 0,7 posto, dosegnuvši novu najnižu razinu u zadnjih četiri tjedna.

Istodobno, londonski Ftse bio je na gubitku 0,54 posto, na 7.231 bodu, frankfurtski DAX za 0,78 posto, na 12.084 boda, a pariški CAC za 1,26 posto, na 5.349 bodova.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da je Kina prekršila dogovor i da će "platiti za to".

Trump je još u nedjelju zaprijetio podizanjem američkih carina s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine u petak. Peking je kazao da će uzvratiti, no nije naveo koje mjere planira uvesti.

Investitori su na iglama uoči sastanka američke i kineske delegacije u četvrtak u Washingtonu. Ako dvije strane postignu dogovor, to bi moglo odvratiti Trumpa od podizanja carina.

Na europskim burzama čak sedam dioničkih sektora tijekom prijepodneva u minusu je za više od jedan posto. Sektor dionica automobilskih proizvođača, senzitivan na promjene carina, potonuo je 1,6 posto, a velike gubitke bilježe i sektori proizvođača poluvodiča i banaka.

Među najvećim pojedinačnim gubitnicama je dionica Arcelor Mittala, nakon što je taj vodeći svjetski proizvođač čelika smanjio prognozu potražnje na svojim ključnim tržištima i upozorio da je suočen s dvostrukim izazovom - padajućim cijenama čelika i smanjenom potražnjom u Europi.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo je u četvrtak 0,93 posto, na 21.402 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:13