vruće dionice

Euforija podsjeća na razdoblje napuhavanja tehnološkog balona

Airbnb-ju je tržišna vrijednost porasla na nevjerojatnih 100 milijardi dolara, a to je više nego što zajedno vrijede Marriott, Hilton i Hyatt Hotels
 Kena Betancur/AFP

Senzacionalne inicijalne javne ponude dionica koje posljednjih dana ulagači bez daha prate na američkom tržištu neke asociraju na pretjerivanja koja su bila viđena u razdoblju napuhavanja tehnološkog balona 1990-ih, a tu je usporedbu nakon burzovnog uzleta Airbnb-ja i nekoliko drugih kompanija iz sfere gig ekonomije potegnuo i odmjereni Financial Times.

Airbnb je nakon IPO-a u četvrtak praktički udvostručio cijenu dionice te mu je tržišna vrijednost porasla na nevjerojatnih 100 milijardi dolara, a s obzirom na to da se bavi turizmom, analitičari su odmah izračunali da je to više nego što zajedno vrijede hotelske kompanije Marriott International, Hilton Worldwide Holding i Hyatt Hotels. Uslijedilo je to dan nakon što je sličan let izveo startup tj. platforma za dostavu hrane DoorDash. Cijena dionice softverske kompanije koja se bavi umjetnom inteligencijom C3.ai također je udvostručena prvog dana trgovanja na Njujorškoj burzi, a sredinom rujna je takav burzovni performans imala softverska kompanija za pohranu baza podataka Snowflake. Početkom prošloga tjedna ta je dionica, kojom se trguje pod tikerom SNOW, stršala na razini triput iznad cijene iz IPO-a, s tržišnom kapitalizacijom od 110 milijardi dolara, otprilike kao IBM.

Usporedba s internetskim balonom otprije 20 godina sve je prikladnija, smatra stručnjak za inicijalne javne ponude dionica sa Sveučilišta Florida kojeg citiraju u FT-ju jer su tada valuacije internetskih dionica bile u raskoraku s ostatkom tržišta, a to se vidi i sada.

Vruće dionice

Najnovija je euforija, primjećuju pak smirujuće drugi, uglavnom orijentirana na tržište IPO-a i nekoliko "vrućih dionica" poput proizvođača električnih automobila Tesla. Analitičar Bloomberga je, uspoređujući kretanje indeksa s kraja 1990-ih i danas, zaključio da bi kompanije čije inicijalne javne ponude upravo izazivaju pomamu mogle još rasti prije spektakularnog pada (budu li slijedile viđeno prije 20 godina).

U svakom slučaju, vrlo je vjerojatno da će Airbnb-jeva izvedba utjecati na to da se uzbuđenje oko burzovnih pridošlica nastavi i dalje te da investitori kupuju kao u pravoj blagdanskoj groznici. "Čak i ako vam se ne sviđa valuacija neke od tih tehnoloških kompanija, znate da će vjerojatno nastaviti rasti, barem kratkoročno", komentirao je takvo ponašanje investitora za Wall Street Journal jedan od stručnjaka Bank of America. Pritom treba imati u vidu i to da dobar dio startupa koji tresu američke burze još nije profitabilan, ali svaki ima neku svoju (uvjerljivu) priču o uspjehu i potencijalima.

Dobitne karte

Dio tih kompanija imao je pad prihoda zbog izbijanja pandemije, ali je uspio uvjeriti ulagače da i dalje imaju dobitne karte i da su iznimno otporni (Airbnb), dio ih je buknuo upravo zbog pandemije i računa da su njegovi korisnici trajno izmijenili navike (DoorDash), a na dio njih pandemija nije utjecala jer rade sofisticirani softver koji za svoj razvoj i usmjeravanje poslovnih procesa koriste druge velike kompanije. Primjerice, aplikaciju C3.ai koristi njujorška kompanija za opskrbu električnom energijom, Royal Dutch Shell, AstraZeneca i drugi. Njen osnivač Thomas Siebel kaže da se "igra koju igraju" sastoji u tome da će pokušati osvojiti lidersku poziciju na tržištu, a uspiju li u tome, "C3.ai bit će jedna od najvažnijih softverskih kompanija na svijetu". Prihod Snowflakea raste vrtoglavim stopama jer njegov softver, čini se, pomaže kompanijama da analiziraju pohranjene informacije u oblaku znatno brže nego što to omogućavaju tradicionalni alati.

Kako je zbrojio WSJ, pozivajući se na podatke Dealogica, dosad je u ovoj godini na američkom tržištu inicijalni javnim ponudama prikupljeno više od 155 milijardi dolara kapitala, čime je debelo premašen rekord zabilježen na vrhuncu dot-com buma 1999. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:58