Potpuni redizajn

ECB: Nove novčanice od 100 i 200 eura u opticaj kreću već krajem svibnja

Novim sustavom zaštite  bankari i trgovci trebali bi relativno lako prepoznati krivotvorene primjerke
 REUTERS

Europska centralna banka u Frankfurtu predstavila je novi izgled novčanica od 100 i 200 eura koje će biti u opticaju od 28. svibnja ove godine.

Riječ je o seriji novčanica koje se nazivaju Europa. Na novčanicama dominira lik Europe, prekrasne feničke princeze i Zeusove družice, po kojoj je Stari kontinent dobio ime. Uz njezin lik jedan od sigurnosnih »zamki« na novčanicama nalazit će se i mali simbol eura (€) koji bi trebao smanjiti ili u potpunosti zaustaviti krivotvorenje jedinstvene europske valute.

Novim sustavom zaštite bankari i trgovci trebali bi relativno lako prepoznati krivotvorene primjerke, a osim novog dizajna nove novčanice su puno kvalitetnije izrade od onih iz prve serije.

The new 100 and 200 Euro banknotes are presented at the headquarters of Germany's Federal reserve Bundesbank in Frankfurt, Germany, May 21, 2019.  REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS

Prije puštanja u opticaj u 19 zemalja članica, potrebno je prilagoditi više od milijun bankomata, a svaka od članica bit će odgovorna za izdavanje novčanica svojim građanima.

The new 100 and 200 Euro banknotes (L) are presented in comparison to the old banknotes at the headquarters of Germany's Federal reserve Bundesbank in Frankfurt, Germany, May 21, 2019.  REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 05:18